Festival filma

'Tišina Molim!' u kinu Sloboda: 'Dubrovnik ima dugu i bogatu filmsku povijest'

Četvrto izdanje Festivala filmova „Tišina Molim!“ otvoren je sinoć, 20. studenoga u kinu Sloboda, a trajat će do subote, 23. studenoga, u prostorima Luže i Lazareta.

Osim prikazivanja filmova snimljenih u Dubrovniku, program je sastavljen i od raznih radionica za djecu, dječjeg kviza, filmskog Pub kviza, i predavanja. Festival je započeo dokumentarcem  „Furesti“ iz  1967., isječcima iz kultnog serijala tadašnje televizije Zagreb „Objektiv 360“ u kojem nekadašnji stanovnici stare gradske jezgre komentiraju strance, buku i sve što im smeta u Gradu za vrijeme turističke sezone. 

Manifestacija je započela uvodnom riječju voditelja Mislava Ćimića koji je najavio događanja za preostale dane održavanja festivala te pozvao pročelnicu Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Anu Hilje koja je u ime Grada pozdravila publiku i zahvalila na velikom odazivu.

Pročelnica je naglasila kako je ovo jedinstvena manifestacija koja dokazuje kako Grad Dubrovnik ima dugu i bogatu filmsku povijest te čestitala kreativnim organizatorima  Miranu Dilberoviću i  Tomislavu Tepšiću. Oni su se također zahvalili posjetiteljima što su napunili kino i istaknuli kako su ovim dokumentarcem željeli starije generacije podsjetiti, a mlađe naučiti kako je prije više od 50 godina izgledao svakodnevni život starih Dubrovčana. Voditelj Ćimić istaknuo je kako se film i Grad vole, te da će se i budućnosti nastaviti ova manifestacija.  

U Luži je također otvorena izložba starih plakata Turističke zajednice i novinskih članaka iz toga doba, krajem 60-ih godina prošloga stoljeća. Poslije filma, tu je bio organiziran i domjenak. 

Dokumentarni film „Furesti“ sastojao se od izjava starih Dubrovčana koji zbunjeno promatraju strance i domaće mlade ljude koji se za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, kao i tokom ostatka ljeta zabavljaju. Prije samog početka filma, prikazao se prilog Dubrovnik TV. net-a u kojem se anketom ispitalo sadašnje stanovnike gradske jezgre o noćnom životu. 

Mia Josipović

Komentiraj članak

Komentari