Početkom 2017. godine

Terorist iz Christchurcha posjetio i Dubrovnik prije pokolja u džamijama

Brenton Tarrant koji je jučer ušao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pucao po ljudima boravio je i u Hrvatskoj.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH u subotu je potvrdilo da je napadač na džamije u novozelandskom Christchurchu, Australac Brenton Harrison Tarrant (28), krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj.

"MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine", potvrdila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije. 

"Dobio sam informacije da je to točno, koliko sam vidio, on je boravio u Hrvatskoj krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine. To je ono što u ovom trenutku znamo, to je jedan grozan, gnjusan teroristički čin i mi ga osuđujemo", rekao je premijer Plenković.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, Tarrant je u Hrvatskoj boravio početkom 2017. godine. Obišao je više gradova - Poreč, Zadar, Šibenik, Zagreb i Dubrovnik, donosi Index.

Podsjetimo, Brenton Tarrant ubio je najmanje 49, a teško ranio više od 20 ljudi. Nedugo nakon napada, Tarrant je uhićen, a osim njega uhićene su još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim napadom. Kako piše Guardian, jedna od te tri osobe ubrzo je puštena na slobodu. 

Tarrant je u ubilački pohod krenuo s puškama, dvije poluautomatske i dvije sačmarice. Za sve oružje je imao dozvolu koju je dobio 2017. godine. 

Tarranta su vlasti identificirale kao zagovornika bjelačke nadmoći na temelju njegovih aktivnosti na društvenim mrežama, prenosi Index.hr.

Komentiraj članak

Komentari