Predsjednica Hrvatske gospodarske komore DNŽ

Terezina Orlić DDS-ov je izbor za gradonačelnicu Dubrovnika

Kandidatkinja Dubrovačkog demokratskog sabora za gradonačelnicu Grada Dubrovnika je Terezina Orlić, predstavljeno je danas na konferenciji za medije. Osnivač DDS-a Pero Vićan istaknuo je kako je došlo vrijeme da 'kormilo grada Dubrovnika preuzmu žene' te istaknuo kako je Terezina Orlić nestranačka osoba. Orlić je već osam godina predsjednica Gospodarsk komore DNŽ.

- Neću se osvrtati na trenutne probleme u gradu, oni su tu, život je pred nama, a problemi se trebaju i moraju rješavati - kazao je Pero Vićan naglasivši kako je predsjedništvo stranke jednoglasno ocijenilo da je "Terezina Orlić kompetentna, stručna, visoko moralna i zadovoljava sve najrigoroznije kriterije da se kandidira za jednu takvu zahtjevnu funkciju."

Vićan je naglasio, s obzirom na njeno radno i životno iskustvo, kako je siguran u njenu pobjedu te će se tada moći, prema njegovim riječima, krenuti u efikasno vođenje grada nakon što ona preuzme čelno vjesto. Vićan je otkrio kako su razgovori trajali skoro tri mjeseca te je najavio kako će kandidatkinja uskoro sazvati konferenciju za medije kada će predstaviti svoje zamjenike i uže suradnike, no otkrio je kako će prvi kandidat za zamjenika biti muškarac, dok će drugo mjesto pripasti ženi kao zamjenici.

- Procijenili smo da je vrijeme da žene preuzmu kormilo grada. Nećemo voditi negativnu kampanju, ali ćemo svakome odgovoriti. Sigurni smo da ćemo pobijediti jer se grad, prema mojoj procjeni, nalazi u lošem stanju - kazao je Vićan najavivši kako kampanja počinje iza Nove godine. 

- Prije godinu dana sam rekao da se neću natjecati, a danas se ne bi ni mogao natjecati sve i da hoću. Mi smo stranka i pojedinci koji zakone poštivamo bez obzira što o njima mislili i provodimo sudske odluke. Nećemo se tome protiviti, bez obzira na to što je moje mišljenje o zakonu o zabrani kandidiranja da je on poluustavan i neustavan, no to će stručnjaci procijeniti - kazao je Pero Vićan.

Terezina Orlić zahvalila se na ukazanom povjerenju te naglasila kako joj je bila čast da baš nju kandidiraju za gradonačelnicu.

- Iako sam nestranačka osoba, prihvaćam program DDS-a koji se odnosi na lokalno stanovništvo i nema središnjicu poviše sebe, ne pripada ni lijevima, ni desnima, prihvaća projekte i probleme ljudi - kazala je Orlić ponudivši unaprijed odgovor zašto je baš sada odlučila prihvatiti prijedlog da bude kandidatkinja za gradonačelnicu. Prema njenim navodima "Božji blagoslov je roditi se i živjeti u gradu koji je biser Mediterana i svjetske baštine". Upravo zbog toga, prema njenim riječima, "Dubrovnik zahtjeva posebnu odgovornost, transparentnost, zajedničko i dugoročno promišljanje". 

Za nju je odgovornost, kako je navela, prije svega "prema stanovnicima grada i poduzetnicima, gospodarstvu, odgovornost za suptilnu sinergiju između kulture i gospodarstva..." Posebno je istaknula odgovornost za demografsku i socijalnu politiku, a što smatra pod zajedništvom navela je kako se ono "jedino može postići kao zadovoljstvo svih onih koji žive u Dubrovniku."

- Grad ne smije biti samo u rukama pojedinca, a prije svega potrebno je zajedničko promišljanje i veliki rad. Zajedništvo se mora ostvariti i s ostatkom Županije i Hrvatske, a to je bitno nedostajalo svim garniturama dosadašnje vlasti - rekla je Orlić naglasivši kako dugoročno planiranje vidi prvenstveno u pitanju "gdje grad vidimo za dvadeset godina i što tada želimo."

- Kako s jedne strane možemo pomiriti suvremene tokove globalnog življenja s našim načinom, a u isto vrijeme mladima dati posao, potaknuti poduzetništvo, zaustaviti odlazak mladih... Potrebno je ne narušiti, ne devastirati i ne prodati sve oko nas - navela je Orlić te dodala kako je sve to moguće samo dugoročnim planiranjem i promišljanjem minimalno 20 godina uz utvrđivanje prioriteta. Za sve to, prema njenom mišljenu, potreban je uporan rad, dogovor i zajedništvo. Mišljenja je kako je temeljem iskustva u dosadašnjem poslu pokazala odgovornost i dosljednost. Navela je kako je spoznala da se neće ništa dogoditi ako se sjedi u udobnoj fotelji doma i kritizira, a pri tome ne napravi ništa. 

- Politika se nije pokazala u zadnjih 25 godina kao nešto što je donijelo dobro i bilo je tu svašta, ali smatram da se promjene neće dogoditi ako se u nju ne uključimo. Treba iskoračiti i skupiti hrabrost pa bih poručila i mladima da se priključe politici i tako uđu u tijekove promjena jer jedino se taji može osigurati budućnost - navela je Orlić.

Posebno je istaknula "ljubav prema gradu", a za nju je grad - "i Sustjepan, Zaton, Elafiti i sve ono što čini prekrasnu cjelinu zvanu Grad Dubrovnik." Osvrnula se na poziciju žena u politici i poslovnom svijetu.

- Žena može puno više doprinjeti društvu nego što doprinosi sada, ali mora se ohrabriti i iskoračiti. Žena s iskustvom, zanjem i radom može ostvariti svoje vizije i zbog toga sam se kandidirala za gradonačelnicu Grada Dubrovnika, na prijedlog DDS-a, u želji da grad sa sugrađanima i timom samnom na čelu stignu nova promišljanja u godina pred nama - istaknula je Orlić.

- Ne možemo odluke donositi stihijski već moramo napraviti viziju i program, ali ne kao nešto statutarno što će stajati u ladici. Odgovornost mora biti na većoj razini i napravit ćemo konkretne točke na kojima ćemo inzistirati - rekla je Orlić.

Vićan koji je naveo kako se kampanja neće voditi iz popularne "barake", cijelo je vrijeme kandidatkinju DDS-a zvao gradonačelnicom i na novinarsko pitanje svezi gradonačelnika Vlahušića, Vićan je odmah "presjekao" i rekao kako više nitko ne spominje Oreškovića pa tako ne treba niti Vlahušića.

- Nećemo dozvoliti da nas se uvlači u bilo čije bolesne ideje i stavove. Orešković je završena priča - prokomentirao je Vićan koji je inače na početku predstavljanja napravio pravi mali show. Naime, na početku konferencije za novinare za stolom je sjedio s tri članice svoje stranke nakon čega se ustao, otvorio vrata prostorije kazavši "Izvolite gradonačelnice" i doveo Terezinu Orlić koja je sjela na mjesto jedne od članica DDS-a.

Komentiraj članak

Komentari