GOA

SVETI VLAHO NE ŠTITI SAMO DUBROVNIK U Indiji su ga proslavili stari Dubrovčani

Crkva svetog Vlaha u Indiji starija je od crkve svetog Vlaha u Dubrovniku.

Diljem vijugave neugledne ceste, koja se proteže od Stare Goe do sela Gandaulim, raštrkane su prekrasne kolonijalne kuće i da nema smeća svuda uokolo, čovjek bi mogao pomisliti da je na Kubi, u Brazilu, Južnoj Africi... Ali kada vidite hrpetinu otpada u kombinaciji s tisućama pasa lutalica i krava brstilica ne treba vam GPS da saznate točnu lokaciju – vi ste sigurno u Indiji.

Zapadnu Indiju Portugalci su počeli kolonizirati još u drugoj polovici 15. stoljeća, zbog tekstila i začina. Stari Dubrovčani također su shvatili važnost Indije u ondašnjoj svjetskoj trgovini, pa su nedugo nakon dolaska Portugala i sami osnovali svoju koloniju, nemaštovitog imena Sao Braz (odnosno Sveti Vlaho). Još i danas, petstotinjak godina od njihova dolaska stoji podsjetnik da je ovaj daleki kraj svijeta svojevremeno bio povezan s Dubrovnikom – crkva svetog Vlaha je i dalje tu, a mi smo se uputili da ju posjetimo.

Smještena je na malom brežuljku oko kojeg je opasana niska ograda, koju je bez problema svladalo nekoliko pasa lutalica i sad se izležavaju na proplanku okupani toplim goanskim suncem. Osim njih, nigdje nikoga, pa čovjeku nije svejedno uputiti se prema mršavim kosturima na četiri noge. Psi diljem Indije izgledaju kao besplatni transport za kugu i koleru. Mršavi su kao plaća modernog novinara, izubijani nedostatkom hrane, brige i vremenskih (ne)prilika. Nepokretni leže dobar dio dana, i pretežno su miroljubive naravi, ali zna im nešto doći, pa odjednom polude, laju, režu, zalijeću se… Ipak ovi su bili nezainteresirani za bilo kakvu aktivnost, možda nas je pričuvao i naš dobri sveti Vlaho.

Crkva je prekrasna, kao uostalom i brojne druge diljem Goe. Građena je 1563. godine, a povjesničari imaju dvojbu je li napravljena od temelja ili je preuređena od neke starije građevine. Ovi što se zalažu za tezu da je građena od početka tvrde kako je crkva u Goi, u biti preslik stare crkve svetog Vlaha u Dubrovniku, koja je uništena u potresu 1667. godine. Eto nam paradoksalne situacije – crkva svetog Vlaha u Goi starija je od današnje crkve svetog Vlaha u Gradu.

Više piše Dubrovački dnevnik.

Komentiraj članak

Komentari