JAGODA KALOPER

SVESTRANA UMJETNICA Proslavila se kontroverznim ulogama, odbila Hollywood, a udala se nakon tri dana poznanstva

Prije tri godine u Beču je preminula Jagoda Kaloper, Zagrepčanka koju pamtimo kao glumicu i avangardnu umjetnicu, piše 100posto.hr

Rođena je 1947. godine, a već u srednjoj školi imala je debitantsku ulogu na filmu, u "Ključu", a onda i "Ponedjeljku ili utorku".

Nakon srednje škole upisala je Likovnu akademiju, ali povremeno se bavila glumom.

Osvojila je kritičare ulogama u nekoliko ključnih, danas kultnih filmova te prihvaćanjem kontroverznih uloga. Nije joj bio problem skinuti se pred kamerama, zbog čega je bila jedna od prvih fatalnih žena jugoslavenske kinematografije.

Prvenstveno u "Lisicama" Krste Papića i "WM: Misterijima organizma" Dušana Makajeva.

 

 

Još neki značajni filmovi u kojima je glumila su "Kuća" Bogdana Žižića, "Gravitacije" Branka Ivande, "Kud puklo da puklo" Rajka Grlića.

Film "WM: Misterije organizma" dovele su ju do Cannesa. Kontroverzno djelo redatelja Makajeva je doslovno potjeralo iz Jugoslavije, ali ga je proslavilo u inozemstvu. Jagodin prirodni talent za glumu primijećen je i u Cannesu pa je tamo dobila i ponude iz Hollywooda, Francuske i Italije koje je bez razmišljanja odbila.

"Nikad to nisam požalila. Tada je ovdje filmska scena bila vrlo jaka, snimali su se fantastični filmovi. U Jadran film dolazile su vodeće zvijezde filma. Bilo je novca u to doba i za nezavisnu filmsku produkciju, za umjetničke filmove", rekla je za Jutarnji list.

Iako ju je taj film proslavio, kasnije je rekla kako joj je ipak predstavljao teret.

"Taj me film zapravo najviše opteretio. Gledajući iz današnje perspektive, ima nekih politički diskutabilnih scena. No, u to smo doba bili djeca cvijeća, mislili smo da ćemo poništiti sve probleme i zajedno stvoriti novi svijet. Danas se vidi da smo bili u pravu, da je već onda trebalo mijenjati svijet.

Danas ne bih snimila taj film. Možda neki sličan, jer osnovna je tema jako važna. Ključni motiv je Wilhelm Reich i njegova filozofija života, a fascinantno je kako je film bio dobro primljen jer raščlanjuje opću nesreću u svijetu koja proizlazi iz otuđenosti pojedinca od seksualnosti i od vlastitog tijela i kako ta otuđenost tjera ljude na agresiju i poremećen pristup životu i svemu oko sebe", rekla je za Jutarnji.

Nikad nije bila opterećena slavom ni nagradama. Srebrnu arenu koju je dobila za "Lisice" ostavila u redateljevom automobilu, a Zlatnu arenu za "Kuću" poklonila je Fondu za gladnu djecu.

Paralelno s glumom, Jagoda se razvijala kao umjetnica pa je svoju prvu samostalnu izložbu imala 1970. godine u zagrebačkom SC-u.

No, to nije bilo sve. Osim glume i avangardne, suvremene umjetnosti, Kaloper se bavila grafičkim dizajnom, radila je vizualne identitete, dizajnirala knjige, časopise i dječje igračke, režirala...

"Sebe smatram renesansnom osobom. Tužni su ljudi koji su osuđeni na jedan fah, nemam osjećaj da ih to čini sretnima. I umjetnica sam, i glumica, i dizajnerica, ali također i znam zasaditi biljku da preživi, skuhati ručak, sašiti haljinu..." rekla je.

Kaloper je bila u braku s poznatim arhitektom Radovanom Tajderom, s kojim se vjenčala samo tri dana nakon što su se upoznali. Jagoda je na vjenčanje došla u trapericama i čizmama, a nakon toga su otišli na utakmicu.

Ostali su zajedno cijeli život i dobili su kćer Anu. Ona je danas spisateljica i živi u Los Angelesu.

Jagoda Kaloper preminula je prije tri godine u Beču, u kojem je inače živjela dio godine, dok je ostatak provodila u Zagrebu i na Zlarinu.

 

Komentiraj članak

Komentari