U Kinu Sloboda

Svečanim otvaranjem započeo Dubrovnik Film Festival (FOTOGALERIJA)

Dubrovnik Film Festival mladeži i djece mediteranskih zemalja svečano je otvoren u Kinu Sloboda prikazivanjem dva autorska filma „Zvonkec stiže“ Filmske škole Šipan, Gimnazije Dubrovnik filma „Yeah“ i nastupom članica Plesnog studia Lazareti voditeljice Zrinke Japunčić.

Đive Galov, ravnateljica Kinematografa Dubrovnik kazala je kako je svaki početak težak. „Naročito kada se susrećete sa situacijom u kojoj je samo spominjanje film festivala izaziva asocijaciju na Toma Cruisea kako šeće Stradunom. Mi smo htjeli ovdje pokazati i baviti se filmom kao medijem kroz koji progovaraju mladi ljudi i djeca o današnjem trenutku i svijetu kako ga oni vide“, govori Galov. 45 je filmova odabrano u uži izbor od 122 prijavljena u četiri kategorije. Bit će prikazani filmovi iz osam zemalja u četiri dana.

Jedan od organizatora, iz Udruge Luža Jozo Serdarević kazao je da je sve počelo kratkim filmom „Bolje od budućnosti“, autorica učenica Gimnazije Dubrovnik koja je u Sarajevu osvojila prvu nagradu. Zatim je nastala ideja o osnivanju festivala međunarodnog karaktera.

„Prije dvije tisuće godina mali mediteranski narod morao je napustiti svoju zemlju. Ukrcali su se na brodove i otplovili uz moto kako cijeli svijet leži u malom školskom djetetu. U zadnjih pedeset godina dobili su više od 50 posto Oskara u svim kategorijama. U Dubrovniku duboko vjerujemo u djecu i krativnost, a film je najkreativniji dio koji dijete može smisliti“, kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić.Komentiraj članak

Komentari