Zdravlje

SVE SE VIDI U OČIMA One pokazuju koliko smo zdravi, ali i bolesni

Uz mozak, oči su jedan od najkompleksnijih organa u ljudskom tijelu. U samo jednom ljudskom oku nalazi se oko 107 milijuna stanica osjetljivih na svjetlost, koje u izuzetnoj suradnji i sinergiji dovode svjetlosni impuls do mozga gdje se generira slika.

 

 

S obzirom na to da većinu informacija dobivamo vizualnim putem, ne čudi što je oko tako kompleksan i fascinantan mehanizam.

Uz iznimnu važnost koju imaju za naš svakodnevni život, oči su također veoma dobar i precizan indikator našeg unutarnjeg zdravlja.

Još su odavno liječnici jednostavnim pregledom očiju mogli zaključiti o potencijalnom problemu koji se skriva duboko u tijelu.

Metoda dijagnostike preko očiju koristi se i danas. Oči nas mogu upozoriti na brojne bolesti i prije nego što se one pojave ili prošire na ključne organe u tijelu.

Američka studija na 1200 ispitanika pokazala je da pregledom očiju mogu se dijagnosticirati mnoge tegobe poput hormonalnih poremećaja, tumora, kolesterola i dijabetesa.

Odraz moždanih funkcija

Sitne krvne žile u mozgu ne mogu se vidjeti pomoću standardnih tehnika snimanja mozga. Međutim istraživači su pretpostavili da proučavanje krvnih žila u oku može dati neke nagovještaje o tome što se točno događa unutar same lubanje.

Najnovija studija objavljena u američkom medicinskom časopisu „Neurology“ povezuje zdravlje oka s potencijalnim, budućim rizikom od gubitka pamćenja.

Ta dugoročna studija s više od 12 tisuća ispitanika kontinuirano praćenih tijekom 20 godina, pokazuje da male promjene u očnim krvnim žilama, u dobi od 60 godina, mogu značajno predvidjeti vjerojatnost kognitivnog pada tijekom sljedećih nekoliko desetljeća života.

Temeljitim pregledima istraživači su u pojedinim slučajevima naišli na znakove umjerene ili jače retinopatije (oblik neupalnog oštećenja mrežnice oka).

Ispitanici koji su podlijegali simptomima retinopatije imali su značajnije lošije rezultate kognitivnih ispita i testova pamćenja od svojih vršnjaka koji nisu imali nikakve znakove oboljenja.

Na temelju dobivenih nalaza istraživači su složni – retinopatija je povezana s ubrzanom stopom slabljenja kognitivnih funkcija.

Ovakvi nalazi mogu ukazati na potencijalnu opasnost i na vrijeme upozoriti, dijagnosticirati i spriječiti nastanak kognitivnih oštećenja, piše Alternativa za Vas.

 

Duboki pogled u unutrašnjost

Uz direktnu vezu mrežnice oka, moždanih funkcija i zdravlja mozga, istraživanje je također pokazalo i ostale poveznice fizičkog stanja očiju s raznim tjelesnim oboljenjima.

Mnoge kronične i sustavne bolesti mogu se dijagnosticirati preko očiju. Jedan od primjera je i povezanost stanja mrežnice s kardiovaskularnim bolestima, pogotovo s visokim tlakom i srčanim oboljenjima kao što je infarkt.

Stanje mrežnice može uputiti i na ostale bolesti poput: karcinoma, dijabetesa, visokog tlaka, disbalansa kolesterola, lupusa, multiple skleroze, Alzheimerove bolesti, spolno prenosivih bolesti, bolesti štitnjače.

Indikator malignih i srčanih oboljenja

Mnoge vrste karcinoma, poput tumora dojke, limfoma i leukemije, mogu se dijagnosticirati pregledom oka. Također, postoji poseban oblik karcinoma koji napada isključivo stanice oka – očni melanom.

Razne fluktuacije u vidu, kao što su mutne ili zamagljene vizije, mogu biti rani znakovi dijabetesa.

Iako se slične promjene vida mogu pripisati i starenju, najbolje je isključiti dijabetes kao potencijalni uzrok.

U očima se, također, može „pročitati“ i povišeni krvni tlak. To se ponajbolje može vidjeti u obliku krvavih tragova i kapilara unutar oka.

Visoki kolesterol može se lako uočiti i dijagnosticirati na očnom pregledu jer su simptomi vidljivi na prednjoj strani oka.

Kako se na stijenkama karotidne arterije skuplja plak, često se dogodi da se otkrhnuti komadić nađe baš u oku. Tamo ti komadići mogu začepiti očne žilice što dovodi do očitih promjena vaskularne strukture u samom oku.

Točna dijagnoza ne može se provesti samo na temelju pregleda oka pa će vjerojatno liječnik preporučiti MRI i druge testove za precizno određivanje stanja.

Odraz multiple skleroze i disbalansa hormona

Na pregledu očiju kod sumnje na multiplu sklerozu, prvo će se primijetiti promjena boje i izgled optičkog živca. Problem vida obično je prvi simptom ovog oboljenja.

Stručnjaci napominju kako vizualni simptomi koji se javljaju kod multiple skleroze mogu biti rezultat optičkog neuritisa (upale optičkog živca) ili lezija (oštećenih područja) duž živčanih putova koji kontroliraju pokrete očiju i vizualnu koordinaciju.

Kako bi se sa sigurnošću utvrdila točna dijagnoza, potrebni su daljnji testovi, ali inicijalni pregled očiju svakako može na vrijeme upozoriti na ovu bolest.

U očima se mogu otkriti i nepravilnosti u radu štitnjače. Sindrom suhih očiju može biti povezan s bolestima štitnjače jer ona kontrolira hormone odgovorne za proizvodnju suza.

Bolesti štitnjače također mogu uzrokovati promjene u mišićima oka. Izbočene oči su znak Gravesove bolesti – autoimunog poremećaja koji uzrokuje hipertireozu.

Svakodnevna briga za zdravlje očiju

Nudimo nekoliko praktičnih savjeta kako da očuvate zdravlje očiju i očnih živaca.

Izbjegavajte nezdrave (zasićene) masne kiseline. Prehrana bogata nezdravim masnoćama može dovesti do makularne degeneracije oka (bolesti središnjeg dijela mrežnice koja uništava centralni vid).

Ove se masnoće nalaze u mnogim industrijskim proizvodima kao što su krekeri, krafne, prženi krumpirići, pržena piletina, margarin.

Pobrinite se i za vaš kardiovaskularni sustav. Visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenje krvnih žila mrežnice oka.

Jedan od glavnih načina održavanja optimalnog krvnog tlaka je smanjenje unosa šećera. Iako nutricionisti zagovaraju i smanjenje unosa soli, šećer po štetnosti svakako zauzima prvo mjesto.

Također, veoma je važno posvetiti pažnju čišćenju organizma i unositi namirnice detoksikacijskog karaktera. Antioksidansi neutraliziraju opasne slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje stanica i prijevremeno starenje.

Četiri antioksidansa koji najbolje djeluju na zdravlje očiju su: astaksantin, antocijanini, lutein, zeaksantin.

Prava hrana za oči

Lutein, najbolji prijatelj vaših očiju, nalazi se u zelenom lisnatom povrću te u žutom i narančastom voću i povrću. Sadrže ga kelj (sirovi i kuhani), kuhani špinat, raštika, repa i zeleni grašak.

Dok lutein i zeaksantin neupitno pomažu očima, astaksantin slovi kao najbolji karotenoid za sprečavanje sljepoće i veliki je prirodni saveznik vaših očiju.

Ovaj prirodni sastojak štiti oči od brojnih bolesti, uključujući makularnu degeneraciju, mrenu, endem makule oka, dijabetičku retinopatiju, glaukom te razne upale oka.

Astaksantin pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i mikroalgama.

Komentiraj članak

Komentari