Prilika

SVE JE POTPUNO BESPLATNO! Roditelji i nastavnici, znate li da Prirodoslovni muzej nudi odlične edukativne programe za djecu?

Prirodoslovni muzej Dubrovnik kroz svoje edukativno-kreativne radionice omogućuju zabavan i aktivan boravak djece predškolske i školske dobi u njihovim prostorijama.

Odličan je to način da svom djetetu osigurate edukaciju i stjecanje novih učenja i vještina, ali sve to kroz igru i zabavu. Djelatnici Prirodoslovnog muzeja na taj način će uložiti trud i vrijeme kako bi najmlađima prikazali sve ono što muzej ima za ponuditi, uključujući brojne zanimljive informacije i zbirke vezane uz floru i faunu, ali i puno šire s obzirom na to kako obuhvaćaju različite aktivnosti: izlazak u prirodu, terensku nastavu, rad s laboratorijskom opremom i izražavanje u svim likovnim tehnikama.

Radionice se nadovezuju na postav aktualnih izložbi te obilježavanje manifestacija poput Noći muzeja, Međunarodnog dana muzeja, Festivala znanosti, edukativnih muzejskih akcija i ostalih relevantnih datuma poput Dana planeta Zemlje, Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode i sl.

Pravo malo kreativno carstvo krije se u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik gdje se vašoj djeci nudi uistinu jedno kvalitetno druženje uz interesantan i raznovrstan sadržaj, a sve je to za vaše dijete potpuno besplatno.

Osim toga, Prirodoslovni muzej organizira i stručna vodstva prilagođena dobi, predznanju i zainteresiranosti publike. Trajanje vodstva za predškolce je 20 minuta, a za školarce i odrasle od 30 do 45 minuta. I vodstva su u potpunosti besplatna, a radi organizacije i rezervacije termina obvezna je najava. 

Prirodoslovni muzej nudi još jednu opciju, a radi se o suradnji između muzeja i vrtića odnosno škola. Naime, djelatnici Prirodoslovnog muzeja nude mogućnost edukacije u sklopu nastave u školama i vrtićima, ali i omogućuju 'Nastavu u muzeju'.

Program se odnosi na izvanučioničku nastavu, a usklađen je s nastavnim planom i programom biologije za osnovne i srednje škole. U okviru programa koriste se muzejski predmeti i svježi preparati za seciranje, a gradivo se nadopunjuje podacima o muzejskom fundusu. Cilj je programa prepoznati sklonosti učenika za bavljenje temama iz biologije, ekologije i zaštite prirode. Program se provodi od 2011., a obuhvaća sljedeće cjeline:

  • „Ribe“- nastavna jedinica u sklopu koje sudionici seciraju svježe preparate hrskavičnih i koštunjavih riba. Uživo promatrajući razlike u unutarnjoj i vanjskoj građi tih dviju skupina riba stječu znanje o njihovoj ishrani, disanju, održavanju plovnosti u vodenom stupcu te razmnožavanju.
  • „Mekušci“- jedinica uključuje predavanje o osnovnim biološkim karakteristikama mekušaca i praktični dio u kojem se sudionici na primjercima iz Zbirke mekušaca upoznaju s determinacijom vrsta. U radionici „Mekušci Jadranskog mora“ na svježim preparatima dagnje uočavaju glavne biološke karakteristike školjkaša.
  • „Biljna fiziologija kroz pokuse“- nastavna jedinica koja uključuje predavanja i pokuse na temu fiziologije biljaka (osmoza u gomolju krumpira, plazmoliza i deplazmoliza, mehanizam otvaranja i zatvaranja puči te ekstrakcija biljnih pigmenata).

Termini za stručna vodstva:

Ponedjeljak – petak: 10:00 – 15:00 sati

Kontakt:

Dubravka Tullio, muzejski pedagog

Telefon: 020/324-888

e-maildubravka.tullio@pmd.hr

Komentiraj članak

Komentari