Kulinarstvo

SVE BOLJI OD BOLJEG: Donosimo sedam sjajnih recepata za božićne torte i kolače

Donosimo vam sedam provjerenih recepata za divne blagdanske slastice. Uživajte u izradi i u kušanju u društvu svojih najmilijih.

Orahnjača

U malo mlijeka zdrobiti kvasac, dodati žličicu soli, ostaviti na toplom da se digne. Pet žumanjaka istući s 10 dekagrama šećera, dodati 3 dl mlakog mlijeka, malo soli i otopljenih 15 dag maslaca ili margarina. Pola kilograma brašna dodati u smjesu žumanjaka, umiješati kvasac, zamijesiti glatko tijesto, mijesiti dok prestane biti ljepljivo. Pokriti krpom i ostaviti na toplome mjestu da se digne.

Za nadjev pomiješati 75 dag mljevenih oraha s pola kilograma šećera, dodati 5 dag maslaca, preliti s 2 dl vrućeg mlijeka. Promiješati i dodati tri žlice ruma. Tijesto podijeliti na tri dijela, svaki dio dobro razvaljati na pobrašnjenoj površini, premazati nadjevom, zarolati. Staviti u namašćeni lim, ruke malo nauljiti pa njima prijeći preko rola, premazati ih bjelanjkom, ostaviti 15 minuta na najmanjoj temperaturi u pećnici, a onda povećati na 180 stupnjeva i peći. Rezati kad se ohladi.

Makovnjača

Tijesto za makovnjaču je isto kao i za orahnjaču. Za nadjev, 30 dekagrama maka prokuhati u 2,5 dl mlijeka, dodati 10 dag šećera, 5 dag maslaca, malo grožđica, malo cimeta. Promiješati, namazati time role tijesta, zarolati i peći isto kao i u prethodnom receptu.

Čoko rolada

Za tijesto izmiješati bjelanjak sa 100 grama mljevenih oraha ili badema, 100 grama šećera u prahu i tri rebra na pari otopljene čokolade. Promiješati, na šećeru razvaljati tijesto.

Za nadjev 50 grama maslaca ili margarina sjediniti sa 100 grama šećera u prahu, jednim utvrdo skuhanim i pasiranim žumancem. Dobro promiješati, namazati tijesto, polako zarolati i ostaviti da se stvrdne i osuši.

Brzinska torta

‎Pet žumanjaka istući s pet žlica šećera, dodati pet žlica brašna, prašak za pecivo i četiri žlice kakaa. Umutiti pet bjelanjaka, izmiješati, peći 15 minuta na 200 stupnjeva.

Ohlađeni biskvit prerezati na pola, kore malo namočiti rumom pomiješanim s malo vode. Za kremu istući 7 decilitara šlaga, dodati jedan vanilin šećer, 10 dag izmrvljene čokolade za kuhanje, žlicu ruma za aromu. Tortu preliti čokoladnom glazurom od 10 dag čokolade otopljene na pari, s malo margarina i mlijeka. Ohladiti.

Monte

Složiti kekse pettit beure u škrovadu, malo ih poprskati mlijekom. Za bijelu kremu pomiješati 2 decilitra mlijeka i 12 žlica gustina, 8 žlica šećera i zakuhati u 8 decilitara mlijeka, ohladiti i dodati tučeni margarin.

Za crnu kremu na laganoj vatri otopiti 30 dag čokolade u 1/2 litre vrhnja za šlag, neprestano miješati dok se ne dobije jednolična krema, paziti da ne prokuha. Ohladiti je. Najprije na kekse staviti bijelu kremu, preko nje preliti crnu i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Kocke od oraha

Vrećicu praška za pecivo izmiješati s 2 šalice (od bijele kave) brašna, a onda dodavati 2 jaja, 2 šalice šećera, 1 šalicu ulja, 2 šalice mljevenih oraha, 2 žlice kakaa i koricu od pola limuna. Preliti u duboku škrovadu, peći 15 do 20 minuta na 200 stupnjeva. Kad se dobro ohladi, preliti glazurom od na pari otopljenih 20 dag čokolade za kuhanje s malo margarina i mlijeka.

Marijanina bomba-torta s tri vrste čokolade

Za podlogu izmiješati 220 grama Grancereale usitnjenih keksa s 150 grama masla i 2 žlice ruma, i po želji naribane korice naranče. Kalup obložiti papirom za pečenje, utisnuti podlogu, izravnati.

Na pari zasebno otapati po 200 grama čokolade za kuhanje s 200 ml vrhnja za kuhanje, i isto to napraviti s bijelom čokoladom i vrhnjem, te mliječnom čokoladom. Otopljene čokolade s vrhnjem svaku u svojoj posudi staviti u hladnjak da se ohlade, a zatim ih izmiksati mikserom.

Na kekse prvo stavljati kremu od čokolade za kuhanje, zatim mliječnu i na kraju bijelu. Ukrasiti po želji, ostaviti u hladnjaku preko noći.

Komentiraj članak

Komentari