Legalno a nelegalno

SUSJEDSKA PODMETANJA NA NUNCIJATI: "Sve možeš birati ali susjede ne!"

"Kako reagirati kada vam prvi susjed godinama čini najveći problem u životu. Kada vam opstruira gradnju obiteljskoga objekta koji gradite legalno i u skladu sa zakonom, jer imate sve potrebne dozvole", pita se Vlado Rašić, stanovnik Nuncijate koji već dvadesetak godina muku muči sa susjedom koji mu, kako kaže, svako malo pošalje inspekciju i pokušava pobiti dozvole koje je Rašić uredno ishodio.

"Šalje pritužbe u Ured za izdavanje dozvola, šalje anonimna pisma sudu, policiji, DORH-u, uvijek ih potpisuje kao "Građani Nuncijate“, zavadit će sve susjede“, nastavlja svoju priču Rašić, ne znajući koji su motivi nagnali susjeda da mu, dvadesetak godina, konstantno smeta u izgradnji kuće.

"Sve dozvole imam, platio sam sve doprinose, označio pločom gradilište, svi radnici koji su radili bili su uredno prijavljeni, ne znam zašto taj čovjek sve to godinama radi“, nastavlja dalje Vlado.

"Sve skupa mi je počelo utjecati na zdravlje, osim što sam obolio u ratu nedavno sam dobio i šećer od stresa. Samo želim izgraditi što sam započeo, nikome ne smetam niti se ikome petljam u život i mislim da takvo ponašanje normalno očekivati i od prvog susjeda“.

Posjet policijskih službenika

Prije nekoliko dana Rašića su posjetili i pripadnici dubrovačke policije. Nakon prvotnoga iznenađnja, objasnili su mu kako je protiv njega anoniman netko podnio prijavu kao da se radi o bespravnom graditelju. Što nije točno, uvjerili smo se uvidom u dokumentaciju o gradnji, koja nedvojbeno dokazuje kako se radi o urednoj gradnji obiteljske kuće. Posebno je Rašića, kako kaže, zasmetao anoniman potpis "Građani Nuncijate“. Nakon što se za navedenu prijavu i potpis doznalo na Nuncijati, Rašiću su dolazili sudjedi ispričavati se objašnjavajući kako oni nemaju nikakve veze sa prijavom.

Susjed Ćihorić

Na naše pitanje o kome se radi, Rašić odgovara kako iza svega stoji susjed Veljko Ćihorić. On jedini ima nešto protiv mene, govori Rašić, te nam pokazuje Rješenje kojim se ovom Vladinu susjedu nalaže uklanjanje nelegalno izgrađenog objekta/građevine, i to po Rješenju iz davne 2007. godine.

VLADO RAŠIĆ

Na tom rješenju stoji kako nelegalna građevina mora biti uklonjena u roku od deset dana, a ovaj dokument je donesen 3. travnja 2007. godine. Kako fotografije svjedoče, ista građevina nije uklonjena već više od pet godina. "Ovih dana ići ću u Građevinsku inspekciju interesirati se kako nije došlo do izvršenja ovoga Rješenja, te ću protiv Ćihorića podići i kaznenu prijavu jer nije postupio po rješenju Ministarstva, a to je po novom Zakonu kazneno djelo", ljutito govori Rašić.

Tražim pravdu

"Tražim samo da Zakon bude jednak u svim slučajevima, da nije naklonjen niti meni niti susjedu", dodaje Rašić, koji je ispoštovao sve obaveze prije i tijekom gradnje, uredno platio sve doprinose te opet ne može završiti svoj projekt kako je planirao.

"Upoznao sam ja sa mojim slučajem i Gradonačelnika i nadležne institucije, bio sam na Policiji i DORH-u, žalio sam se sudu, angažirao odvjetnicu, ne znam što još mogu učiniti“, zaključio je Rašić koji se našao u "kafkijanskoj" situaciji, u kojoj je sve legalno gradio i radio, a objekat ne može dovršiti.

Priču gospodina Rašića potvrdila nam je i jedna njegova susjeda koja se našla uvrijeđenom zbog činjenice kako su na dopisu koji je upućen DORH-u  potpisani "Građani Nuncijate".

"Ja nisam među njima, ne znam tko je, nije u redu tako se sakrivati iza grupe građana radi vlastitih interesa". I doista, na terenu se vidi kako je kuća gospodina Rašića građena prema priloženoj dokumentaciji, nigdje nije "ušao" u put, a prema valjanim dozvolama i gabariti gradnje su u redu. Stoga na pitanje zašto ovaj hrvatski branitelj ne može niti nakon dvadesetak godina završiti svoju kuću, odgovor treba tražiti negdje drugdje.

A nama se čini kako bi bilo najbolje sjesti i kao dobri susjedi dogovoriti se o svemu. Jer objektivno sagledavajući sve "argumente" i jedne i druge strane, stječe se dojam kako se više radi o nekakvim susjedskom inatu nego li o problemima koji bi doista ugrožavali jednu ili drugu stranu.

Komentari

Komentiraj članak

Komentari