Registracija

Prijava

Legalno a nelegalno

SUSJEDSKA PODMETANJA NA NUNCIJATI: "Sve možeš birati ali susjede ne!"

 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr
 • Naslov: SNuncijata 0 Foto: NG/PortalOko.hr

"Kako reagirati kada vam prvi susjed godinama čini najveći problem u životu. Kada vam opstruira gradnju obiteljskoga objekta koji gradite legalno i u skladu sa zakonom, jer imate sve potrebne dozvole", pita se Vlado Rašić, stanovnik Nuncijate koji već dvadesetak godina muku muči sa susjedom koji mu, kako kaže, svako malo pošalje inspekciju i pokušava pobiti dozvole koje je Rašić uredno ishodio.

"Šalje pritužbe u Ured za izdavanje dozvola, šalje anonimna pisma sudu, policiji, DORH-u, uvijek ih potpisuje kao "Građani Nuncijate“, zavadit će sve susjede“, nastavlja svoju priču Rašić, ne znajući koji su motivi nagnali susjeda da mu, dvadesetak godina, konstantno smeta u izgradnji kuće.

"Sve dozvole imam, platio sam sve doprinose, označio pločom gradilište, svi radnici koji su radili bili su uredno prijavljeni, ne znam zašto taj čovjek sve to godinama radi“, nastavlja dalje Vlado.

"Sve skupa mi je počelo utjecati na zdravlje, osim što sam obolio u ratu nedavno sam dobio i šećer od stresa. Samo želim izgraditi što sam započeo, nikome ne smetam niti se ikome petljam u život i mislim da takvo ponašanje normalno očekivati i od prvog susjeda“.

Posjet policijskih službenika

Prije nekoliko dana Rašića su posjetili i pripadnici dubrovačke policije. Nakon prvotnoga iznenađnja, objasnili su mu kako je protiv njega anoniman netko podnio prijavu kao da se radi o bespravnom graditelju. Što nije točno, uvjerili smo se uvidom u dokumentaciju o gradnji, koja nedvojbeno dokazuje kako se radi o urednoj gradnji obiteljske kuće. Posebno je Rašića, kako kaže, zasmetao anoniman potpis "Građani Nuncijate“. Nakon što se za navedenu prijavu i potpis doznalo na Nuncijati, Rašiću su dolazili sudjedi ispričavati se objašnjavajući kako oni nemaju nikakve veze sa prijavom.

Susjed Ćihorić

Na naše pitanje o kome se radi, Rašić odgovara kako iza svega stoji susjed Veljko Ćihorić. On jedini ima nešto protiv mene, govori Rašić, te nam pokazuje Rješenje kojim se ovom Vladinu susjedu nalaže uklanjanje nelegalno izgrađenog objekta/građevine, i to po Rješenju iz davne 2007. godine.

VLADO RAŠIĆ

Na tom rješenju stoji kako nelegalna građevina mora biti uklonjena u roku od deset dana, a ovaj dokument je donesen 3. travnja 2007. godine. Kako fotografije svjedoče, ista građevina nije uklonjena već više od pet godina. "Ovih dana ići ću u Građevinsku inspekciju interesirati se kako nije došlo do izvršenja ovoga Rješenja, te ću protiv Ćihorića podići i kaznenu prijavu jer nije postupio po rješenju Ministarstva, a to je po novom Zakonu kazneno djelo", ljutito govori Rašić.

Tražim pravdu

"Tražim samo da Zakon bude jednak u svim slučajevima, da nije naklonjen niti meni niti susjedu", dodaje Rašić, koji je ispoštovao sve obaveze prije i tijekom gradnje, uredno platio sve doprinose te opet ne može završiti svoj projekt kako je planirao.

"Upoznao sam ja sa mojim slučajem i Gradonačelnika i nadležne institucije, bio sam na Policiji i DORH-u, žalio sam se sudu, angažirao odvjetnicu, ne znam što još mogu učiniti“, zaključio je Rašić koji se našao u "kafkijanskoj" situaciji, u kojoj je sve legalno gradio i radio, a objekat ne može dovršiti.

Priču gospodina Rašića potvrdila nam je i jedna njegova susjeda koja se našla uvrijeđenom zbog činjenice kako su na dopisu koji je upućen DORH-u  potpisani "Građani Nuncijate".

"Ja nisam među njima, ne znam tko je, nije u redu tako se sakrivati iza grupe građana radi vlastitih interesa". I doista, na terenu se vidi kako je kuća gospodina Rašića građena prema priloženoj dokumentaciji, nigdje nije "ušao" u put, a prema valjanim dozvolama i gabariti gradnje su u redu. Stoga na pitanje zašto ovaj hrvatski branitelj ne može niti nakon dvadesetak godina završiti svoju kuću, odgovor treba tražiti negdje drugdje.

A nama se čini kako bi bilo najbolje sjesti i kao dobri susjedi dogovoriti se o svemu. Jer objektivno sagledavajući sve "argumente" i jedne i druge strane, stječe se dojam kako se više radi o nekakvim susjedskom inatu nego li o problemima koji bi doista ugrožavali jednu ili drugu stranu.

Datum zadnje izmjene: 26.08.2012 21:58
Sve o temi:

Povratak

Pošalji prijatelju

Legalno a nelegalno

Facebook komentari

Komentari

Pracka

Opet si mi izbriso komentar,a samo me interesiralo tko su ti MI(što sjedaju za vrat).To su prijetnje Graniću,Graniću !

06.09.2012 16:15

Nikolina Obuljen

Gospodine Velicanstveni,,istajem iza Portala oko, taj covjek je ujedno i moj otac, taj covjek je ujedno mogao dobiti secer od bilo cega ostaloga a ne samo od debljine,jer ako ste upuceni u medicinu i dobro ju poznajete onda sami znate da se od stresa svasta dobiva kao i naprimjer od sudjelovanja u ratu.Nadalje, ponavljam od portala, slobodno recite koga je prijavio, ili cak bi vam savjetovala da ne pisete neke ne provjerene stvari,al dobro tu se vidi da imate nesto osobno protiv doticnog gospodina... Gospodine Pracka, ako vas bas zanima prije 30godina je dosao iz ljepe nam Hercegovine, a zivo me zanima odakle ste to vi dosli i svi ovi susjedi koji nam godinama rade sranja.... Ako zelite jos pricati evo dat cemo vam i osobne podatke pa da se javite, osim ako se ne bojite da vas ne prijavimo za nesto......

08.09.2012 14:33

Pracka

Sve je jasno,samo nije jasno što se ne vraćate u "lijepu vam Hercegovinu ",i pustite nas na miru u "lijepoj našoj"

12.09.2012 15:28

darijo marić

Da van nije Hercegovaca bilo 91 sad bi vi veliki Dubrovčani živili u republici Crnoj Gori bilo vas je svugdje samo gdje treba nije.

17.09.2012 08:47

Pracka

Ma kako ne !Nije vas nitko zvao,ni prije ni sada,pa ste trebali ostati " svoji na svome ",Snašli bi se mi i bez vas,i to puno bolje.Preuveličali ste sve a naročito svoje zasluge u ratu.Što nijeste ostali "na svome "???

20.09.2012 16:22

Avatar

Prohodnost cesta


Promet je na većini cesta srednjeg intenziteta, povremeno je pojačan duž Jadranske magistrale (D8) na prilazima turističkim središtima posebno na ulazu u Šibenik, Zadar, Split, Omiš, Makarsku i Dubrvonik gdje su mogući povremeni zastoji.

Mokrih i skliskih kolnika mjestimice ima u Gorskom kotaru, Dalmaciji, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji. Zbog mjestimično jakih pljuskova vozače pozivamo na oprez zbog veće količine vode koja se ponegdje zadržava na kolnicima.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ih podsjećamo da u uvjetima smanjene vidljivosti (oblačno vrijeme, magla, jaki i povremeni pljuskovi kiše itd.) voze sa uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima.

Jak vjetar povremeno usporava vožnju na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8) mogući su odroni zemlje i kamenja.

Zbog vode na kolniku zatvorene su:
- ŽC 2018 Čakovec- Pribislavec
- ŽC 3125 Deanovec
- ŽC3208 Gornje Komarevo-Blinja u mjestu Madžari
- LC 31178 Deanovec-Širinec- Križ.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek,
- D22 Možđenec-Sudovec,
- D29 Kašina-Marija Bistrica,
- D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče,
- D25 Korenica-Gospić (od 08,00 do 18,00 sati),
- D57 Vukovar-Orolik,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica i
- ŽC6280 Dubovica-Sveta Nedjelja.

Uz privremenu prometnu signalizaciju vozi se na dionicama državnih cesta:
- D1 Korenica-Debelo Brdo,
- D9 Metković-Opuzen i
- D303 Rovinj-Rovinjsko Selo.

Od 8 do 18 sati, zbog radova zatvara se D25 Korenica-Gospić (do 6. kolovoza 2014. god.). Obilazak: Korenica D1-Udbina-D522-Gornja Ploča-Lovinac-D50-Gospić.

Zbog loših vremenskih uvjeta do daljnjeg se odgađa sanacija pješačkog mosta (nathodnika) kod ulaza 1 u Nacionalni Park Plitvička Jezera na ŽC5201 Selište Drežničko-Prijeboj, vozi se nesmetano.

Naizmjence se vozi na:
- D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu,
- D31 od Šestak Brda do Pokupskog,
- D45 Rogoža-čvor Kutina,
- D47 Lipik-Novska, u mjestu Jagma,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog,
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Zbog oštećenja mosta Cubinec do daljnjeg je zatvorena državna cesta D22 Križevci-Sveti Ivan Žabno za vozila iznad 3,5 tona nosivosti. Obilasci su: D41 prema Majurcu do skretanja za Lemeš Križevački-ŽC2212-ŽC2228-Trema-DC 22 i obratno. Za vozila ukupne mase do 3,5 tona nosivosti i ukupne širine do 2 m, privremeno se vozi preko zamjenskog mosta, a vozila se propuštaju naizmjence.

Otvoren je novi kolnik na autocesti A3 Bregana-Lipovac poslije čvora Rugvice u smjeru Zagreb Istok i autoceste A4 Zagreb-Goričan. Privremeni prolaz koji se koristio, više se ne koristi. Zabrana prometa za sva vozila i dalje ostaje u poslovnoj zoni Zagreb Istok.

Savjeti za sigurnu vožnju


 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima


 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila


 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća


Više informacija na HAK-u »

Zemlja Jed. Valuta Kupovni Srednji Prodajni
Australija Australija 1 AUD 5,324937 5,340960 5,356983
Kanada Kanada 1 CAD 5,231273 5,247014 5,262755
Češka Češka 1 CZK 0,276919 0,277752 0,278585
Danska Danska 1 DKK 1,021109 1,024182 1,027255
Mađarska Mađarska 100 HUF 2,449282 2,456652 2,464022
Japan Japan 100 JPY 5,556963 5,573684 5,590405
Norveška Norveška 1 NOK 0,908403 0,911136 0,913869
Švedska Švedska 1 SEK 0,824313 0,826793 0,829273
Švicarska Švicarska 1 CHF 6,261180 6,280020 6,298860
Vel. Britanija Vel. Britanija 1 GBP 9,622845 9,651800 9,680755
SAD SAD 1 USD 5,680939 5,698033 5,715127
Europska Unija Europska Unija 1 EUR 7,613594 7,636504 7,659414
Poljska Poljska 1 PLN 1,833011 1,838527 1,844043

Copyright 2011. Portal Oko

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.