Suradnja Sveučilišta i filmske udruge Motion: Zanimljiv spoj učenja i vježbi

Radionica „Glume i govorništva“ filmske udruge „Motion“ održala se u utorak, 15. listopada na Sveučilištu u Dubrovniku. To je ujedno bio i prvi dan ovog događanja na kojem su se svi zainteresirani mogli prijaviti na jednu ili više radionica.

Program događanja odvijat će se kroz pet dana, od utorka 15. listopada do nedjelje 20. listopada 2019. „Gluma i scenski nastup“ bila je prva radionica na koju su se prijavili studenti, gimnazijalci koji žele postati glumci i glumice te nekoliko odraslih ljudi. Osim već navedene radionice, polaznici su mogli pohađati i Radionicu „Glume pred kamerama“, „Glume i zvuka“ i „Javnog nastupa i govorništva“.

„Ovo je peta po redu radionica udruge Motion koja se organizira na dubrovačkom sveučilistu, a ja kao predavač  sudjelujem drugu godinu. Jako mi je drago da postoji takva jedna radionica. Ove godine, kao i prošle godine imamo dvadesetak prijavljenih (...).  Mislim da je odaziv dobar, svi su onako pozitivni i nadam se da ćemo svi uživati, da će nam biti lijepo i da ćemo se opustiti. Tema je gluma i scenski govor i to je ono što bi oni mogli možda koristiti u svom životu, u svom poslu, na predavanjima. „– rekla je Anđela Bulum, glumica, predavačica i voditeljica radionice za „Glumu i scenski nastup“.

Radionica se sastojala od predstavljanja, upoznavanja, ali i od vježbi opuštanja i pobjeđivanja grčevitog straha od javnog ili scenskog nastupa. Polaznici su se na zabavan način upoznali s raznim tehnikama disanja, improviziranja, ali i oslobađanja osjećaja nesigurnosti i izloženosti tijekom scenskog nastupa. Dječje igre, igre koncentracije, fokusa  i brzine također su se nalazile na današnjem programu.

Bilo je svega desetak polaznika, a nekoliko njih je nakon završetka izrazilo svoje dojmove.

 „Radionica je ispunila sva moja očekivanja. Učimo glumiti kroz zabavu i igru. Svakako ću nastaviti redovito dolaziti na sate jer su jako zanimljivi i bude kreativnost u nama. To je zasigurno jedno sjajno i jedinstveno iskustvo koje ćemo ponijeti sa sobom.“ – izjavila je studentica Nada Vukotić.

Studentica Antonija Lučić rekla je kako joj se radionica čini jako zanimljivom te da se zato i priključila. Smatra kako se neke osnovne stvari mogu naučiti te primjenjivati u novinarskoj struci. „Neobičnost i spontanost vježbi i predviđanog programa su super i veselim se daljnjem druženju.“

„Zapravo tek sam sad shvatila koliko neke sitnice nadopunjuju taj scenski nastup i koliko pravi glumci moraju paziti na detalje. Voljela bih otići ponovno.“ – dodala je studentica Paula Lozić.

Kao i prijašnjih godina, i ova godina je okupila, između ostalog, i studente komunikologije kako bi stekli dodatne vještine pri javnim nastupima i u praksi primjenili svoje teorijsko znanje. Tijekom iduća četiri dana svi polaznici će se suočavati sa sve kompleksnijim vježbama i zadacima, kako bi postali što sigurniji i snalažljiviji u svoj nastup i  prezentiranje samih sebe.

Mia Josipović

Komentiraj članak

Komentari