Prema informacijama iz Ministarstva

STRUČNJAK O POSKUPLJENJU STRUJE Evo što zbog čega će rasti troškovi te kako građani mogu izbjeći povećanje cijene

Prema informacijama iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike od početka rujna porast će naknada za obnovljive izvore energije (OIE) i to sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno.

Ta se naknada nije mijenjala od 2013. godine, a u Ministarstvu tvrde da nakon ove odluke o povećanju naknada za obnovljive izvore u idućoj i dobrom dijelu 2019. godine neće biti potrebe za daljnjom korekcijom. S obzirom na to da je stopa PDV-a na isporuke struje kućanstvima od ove godine smanjena na 13 posto, prosječni će računi za struju i dalje biti manji nego što su to bili 2016. godine.

Ovaj porast cijena naknade događa se zbog usklađivanja naknade s povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, objasnio je Ivan Šimić iz tvrtke CEMP te predsjednik Koordinacije za OIE pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

‘Da bi objektivno svi mogli biti isplaćeni, naknada mora ići na 7,5 lipa jer se nije mijenjala od 2013. godine, otkada smo povećali proizvodnju iz obnovljivih izvora na 15 posto ukupne proizvodnje. Na tržištu ima 1500 proizvođača. Oni moraju biti poticani jer se nove investicije ne isplate s ovako niskim tržišnim cijenama električne energije. Hrvatska je ove ljetne sezone uvezla 60 posto ukupne potrošnje, naravno zbog suše. Struja je na srednjeeuropskim burzama upola jeftinija nego u Hrvatskoj, a sve je to zbog Njemačke. U toj je zemlji naknada za OIE deset puta veća nego u Hrvatskoj. Nijemci plaćaju veću naknadu nego što plaćaju struju, a takvo podizanje naknade odrazilo se na srednjeeuropska tržišta koja su išla rušiti cije’, rekao je Šimić za Tportal.

Kako izbjeći poskupljenje?

Dodao je kako potrošači neće doživjeti dodatni udar na džep te poručio da 90 posto građana Hrvatske može izbjeći ovo poskupljenje tako što mogu s HEP Elektre preći na druge opskrbljivače, poput primjerice HT-a ili HEP Opskrbe.

‘Naši građani kupuju struju u HEP Elektri i tu plaćaju univerzalnu uslugu, pet posto skuplju. Kada bi građani prešli na nekog drugog operatera, skoro bi u potpunosti anulirali ovo poskupljenje’, zaključio je Šimić.

Prijedlog odluke koji regulira povećanje naknade za OIE naći će se na sjednici Vlade u četvrtak, 31. kolovoza.Podsjetimo, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike su u veljači obećavali kako će cijena električne energije za građane biti niža u odnosu na 2016. godinu. Tada je ministar bio mostovac Slaven Dobrović. On je govorio o poskupljenju struje od najviše šest posto.

Komentiraj članak

Komentari