Opasan porok

Stručnjaci tvrde: Pušenje u trudnoći udvostručuje rizik od iznenadne smrti bebe

I samo jednom cigaretom na dan, ako ste trudni, riskirate život svoje nerođene bebe, kažu stručnjaci.

Studija koja je objavljena u časopisu Pediatrics analizirala je podatke o pušenju tijekom trudnoće iz podataka američkih centara za kontrolu bolesti i prevenciju rođene i umrle dojenčadi između 2007. i 2011. godine i utvrdila da se rizik od smrti povećava za 0,07 sa svakom dodatnom cigaretom.

Podaci govore kako svake godine u SAD-u ima oko 3.700 iznenadnih smrtnih slučajeva bebi, a vodeća autorica studije dr. Tatiana Anderson procijenila je da bi, kad trudnice ne bi pušile, to bilo oko 22 posto, prenosi Index.

 

Kako bi proučili utjecaj pušenja na rizik od iznenadne smrti bebe, znanstvenici su analizirali navike budućih mama koje puše. Pokazalo se kako su žene koje su smanjile potrošnju cigareta u trećem tromjesečju, imale 12 posto manji rizika od iznenadne smrti njihovih beba.

“Liječnici bi trebali razgovarati sa svojim pacijentima i govoriti im da prestanu pušiti. No, ako ne možete, barem pokušajte smanjiti jer će i to nešto značiti za vaše i bebino zdravlje", poručila je autorica studije Tatiana Anderson koja smatra kako je svaka cigareta itekako važna.

Komentiraj članak

Komentari