Dostupni letci

Stručnjaci obišli staništa ugrožene vrste kornjače u Stonskom i Konavoskom polju

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu projekta zaštite riječne kornjače Mauremys rivulata obišli su staništa riječne kornjače u Stonskom i Konavoskom polju.

Radi se o jednoj od dvije vrste slatkovodnih kornjača u Hrvatskoj koja je ujedno kritično ugrožena vrsta prema Crvenoj knjizi vodozemaca i gmazova Republike Hrvatske. Najugroženiji dio populacije ovih kornjača živi u Stonskom polju dok je najjužnija populacija u Hrvatskoj zabilježena u Konavoskom polju.

Preliminarna istraživanja prijašnjih godina pokazala su da je riječna kornjača u Hrvatskoj prisutna samo na području Dubrovačko – neretvanske županije u tri međusobno izolirane populacije. Projekt zaštite riječne kornjače pokrenula je udruga Hrvatskog herpetološkog društva (Hyla) čiji je osnovni cilj zaštita i proučavanje vodozemaca i gmazova u Hrvatskoj, a s čijim članom  Dušanom Jelićem se projekt i realizira.

Kao jedan od rezultata projekta, izrađen je letak u suradnji HYLA - e, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ i Društva za očuvanje kulturne i prirodne baštine Konavala - Domovina.
 
Letak je dostupan na http://www.mauremys.com/index.php/novosti/13-izasao-novi-letak-o-zastiti-rijecne-kornjace-u-hrvatskoj

Komentiraj članak

Komentari