NASILJE POVEZANO S NARKO-KARTELIMA?

STRAVIČAN PRIZOR Više od 2000 kostiju bačeno na smetlište blizu luksuznog kompleksa, među žrtvama su i djeca

Ekipa istražitelja pronašla je više od dvije tisuće ljudskih kostiju koje pripadaju nekima od 150 osoba nestalih u sjeverozapadnom Meksiku. Članovi Državne brigade za traženje nestalih osoba pretraživali su smetlište kraj privatnog luksuznog kompleksa u Culiacánu, u saveznoj državi Sinaloa.

Tamo su otkrili nekoliko vreća u kojima su se nalazile samo kosti ruku. Također su naišli na nekoliko kostiju nogu, koje su bile među dijelovima tijela razbacanim na tlu. Forenzički stručnjaci smatraju da neki od ostataka pripadaju i djeci.

Kako piše meksički list El Universal, nekoliko vreća s ljudskim ostacima bačeno je na stazu koja se nalazi blizu područja do kojeg se lako može pristupiti autom. Neke su oštećene zbog izloženosti suncu i vodi, a neke su poderale i rastrgale divlje životinje. Prošlog je vikenda skupina ljudi otkrila tijela troje nestalih osoba među kojima su i dvije žene. Pretpostavlja se da su ubijene mecima u glavu. Zasebna potraga rezultirala je pronalaskom dva tijela zakopana u rupu na plaži kraj odmorišta u gradu Mazatlán.

Brigada za traženje nestalih osoba osnovana je 2016. godine i sastoji se od članova obitelji nestalih žrtava koje volonterski traže više od 57 tisuća ljudi. Još se ne zna tko su žrtve čiji su ostaci nađeni u vrećama, no pretpostavlja se da je riječ o nasilju povezanim s narko - kartelima, čiji pripadnici teroriziraju dijelove Meksika, piše 100posto.

Problem narko bandi i njihovih međusobnih sukoba početkom kolovoza ove godine rezultirao je odvratnim prizorom 19 masakriranih leševa koji su nađeni polugoli i obješeni na mostu u Urupanu, gradu koji se nalazi 250 kilometara od Meksika.

Falko Ernst, međunarodni stručnjak i istraživač koji se bavi proučavanjem meksičkih kartela rekao je da je do krvoprolića došlo prvenstveno zbog kontrole lokalne trgovine drogom, no i zbog borbe za prevlast u regionalnoj, milijarde dolara vrijednoj industriji trgovine avokadom.

U Meksiku se karteli bave drogom, otmicama, reketarenjem, trgovinom oružjem i ljudima, a već više od 10 godina diljem zemlje bjesni rat vojske i narko kartela koji su u međusobnim obračunima odvratni, a prema protivnicima nemilosrdni.

 

Komentiraj članak

Komentari