IZVEO DESETKE TISUĆA POBAČAJA

STRAŠNO Nakon što je ginekolog preminuo, obitelj u njegovoj kući pronašla 2246 fetusa

Ostaci više od 2000 fetusa pronađeni su u domu američkog liječnika iz Illinoisa nakon njegove smrti, objavila je tamošnja policija. Obitelj dr. Ulricha Klopfera otkrila je ostatke kada je nakon njegove smrti 3. rujna ušla u njegov dom. Dr. Klopfer imao je klinku u South Bendu u Indiani koja je zatvorena otkako mu je oduzeta liječnička licencija 2016. Bio je optužen da vlastima nije prijavio pobačaj izveden 13-godišnjoj djevojčici.

Liječnik je rekao da nije izgubio pacijenticu u 43 godine koliko je obavljao pobačaje.

“Žene zatrudne, muškarci ne”, rekao je dr. Klopfer na saslušanju, kako prenosi dnevnik The New York Times. “Moramo poštovati odluku za koju žene misle da je najbolja za njih. Nije moja zadaća diktirati nikome. Niti suditi”, rekao je. Vlasti su otkrile ostatke ukupno 2246 fetusa koji je preuzeo patolog, a istraga je u tijeku.

Procjenjuje se da je dr. Klopfer u četiri desetljeća liječničke prakse izveo desetke tisuća pobačaja u više okruga Indiane, što ga po svemu sudeći čini rekorderom i vjerojatno “najplodnijim liječnikom za pobačaje u povijesti”, prenosi Daily Mail pisanje lokalnih novina South Bend Tribune.

Klopfer je obavljao pobačaje u South Bendu sve dok mu 2016. nije oduzeta licencija nakon što je inspekcija američkog Ministarstva zdravstva dvije godine ranije utvrdila čak 27 nedostataka u radu njegove klinike, prenosi Net.hr.

Nije prijavio pobačaj nad djevojčicom koju je silovao ujak

U lipnju 2015. godine obavljen je još jedan pregled tijekom kojeg je utvrđeno da se klinika ne pridržava saveznog zakona prema kojemu pacijentice 18 sati prije pobačaja trebaju biti odgovarajuće informirane o posljedicama te dati pisanu suglasnost. Iako za taj slučaj Klopfer nije bio prijavljen, govorilo se da je obavio pobačaj desetogodišnjoj djevojčici u bolnici u Illinoisu nakon što ju je silovao njezin ujak. Umjesto da je o tome obavijestio policiju, Klopfer je dopustio djevojčici da se nakon pobačaja vrati roditeljima koji su znali za silovanje, ali su odbili teretiti ujaka.

Daily Mail piše i da Klopfer nije davao anestetike svim ženama kojima je obavio pobačaje, već samo mlađima od 16 godina i onima koje su to mogle platiti. Osim toga, među njegovim osobljem nije bilo anesteziologa niti ikoga drugog tko bi bio osposobljen za davanje anestezije. Ipak, govorilo se da je u svojoj praksi Klopfer imao vrlo malo zabilježenih komplikacija kod svojih pacijentica.

Prvi pobačaj obavio još davne 1973. godine

Tijekom suđenja 2014. godine Klopfer je proglašen krivim za pet od devet točaka optužnice. No, među optužbama nije bilo i slučaja neprijavljenih pobačaja nad dvjema 14-godišnjakinjama, što je po zakonu bio dužan učiniti, unutar propisanog trodnevnog roka. Zbog toga je protiv njega tužbu podigla jedna lokalna ‘pro life’ udruga.

U vrijeme suđenja Klopfer se više nije bavio medicinom i zatvorio je tri klinike za pobačaj u Illinoisu.

On je pobačaje počeo obavljati davne 1973. godine, odmah nakon što je u SAD-u legaliziran pobačaj na zahtjev iz bilo kojeg razloga do vremena trudnoće kada fetus može preživjeti bez majke.

Komentiraj članak

Komentari