Obraćanje javnosti

'ŠTRAJK IDE DALJE!' Sindikati odbili ponudu Vlade RH

Sindikati su nešto nakon 11 sati počeli obraćanje javnosti, a pred novinarima su se pojavili Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, piše Index.

Ponuda vlade o povećanju plaća, kako je rečeno na konferenciji, je glatko odbijena. Ponuda vlade odbijena je velikom većinom i u osnovnim i srednjim školama, a štrajk ide dalje, piše Index.

"Početkom rujna sindikati su pokrenuli štrajk nakon mirenja sa ciljem podizanja koeficijenta složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja", rekao je Mihalinec.

"Upravo danas, nakon izjašnjavanja članstva o ponudi vlade, rezultat je sljedeći: u srednjim školama se odazvalo 14.046 zaposlenih. 12.491 je bio protiv ponude vlade, to je 88,93 posto", rekao je Mihalinec.

"Odazvat ćemo se na svaki sastanak ako ga bude", rekao je Mihalinec, prenosi Index.

"Ono što odbijamo je govor mržnje koji se počeo širiti mrežama, mi to ne vodimo, ne organiziramo, mi nismo administratori", rekao je Mihalinec i pozvao medije da ne objavljuju takve stvari.

Šprem: Štrajk ide dalje

Riječ je uzela Sanja Šprem.

"Cijela Hrvatska je ovo čekala, da vidi kakvi su rezultati izjašnjavaja. Rezultati nas ne iznenađuju. U osnovnim školama o ponudi vlade i nastavku štrajka pristupilo je 31.670 zaposlenika, to je izaslonost od 68 posto. 95,26 posto odbilo je ponudu vlade i izjasnilo se da se štrajk nastavlja", rekla je Sanja Šprem.

"Zaposlenici detektiraju niz problema koje treba hitno riješiti", rekla je Sanja Šprem. Dodala je da je to cijeli niz problema poput viška administracije i zabrane zapošljavanja.

 

"Vlada u ovom momentu, ovakvim odgovorom mora shvatiti da su naši zaposlenici koeficijent složenosti poslova poistovjetili s koeficijentom dostojanstva", rekla je Šprem.

"Na našem prosvjedu najvažnija je riječ bila dostojanstvo", dodala je.

"'Štrajk ide dalje na valu nezdovoljstva, problemi se moraju početi rješavati", dodala je na kraju.


Odgovarali na novinarska pitanja

Predstavnici sindikata odgovarali su i na novinarska pitanja,

"Ako nas premijer pozove, pristojno ćemo se odazvati", rekao je Mihalinec. Štrajk se, kako je kazao, nastavlja frontalno i punom snagom.

Preporod jutros objavio rezultate

Jedan od sindikata, sindikat Preporod, jutros je objavio kako su glasali njihovi članovi. Izjašnjavanje je provedeno u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, a 88,03% onih koji su mu pristupili odbilo je ponudu vlade Republike Hrvatske.

"U osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili  87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38%  odbili su ponudu Vlade.

Sukladno rezultatima izjašnjavanja,  članstvo Sindikata Preporod u petak 29. studenoga  nastavlja sa štrajkom koji su organizirali školski sindikati", stoji u priopćenju Preporoda.

Komentiraj članak

Komentari