Japanski sud

STRAHUJU OD POTRESA Zabranili rad nuklearne elektrane

Sudac je također ukazao na grešku Agencije za nuklearnu energiju (MRA) u postupku izdavanja dozvole za nastavak rada elektrane.

Japanski visoki sud naložio je u petak operateru nuklearne elektrane na otoku Shikoku da zaustavi rad reaktora zbog bojazni za sigurnost na seizmički aktivnom području, piše Poslovni dnevnik.

Visoki sud u Hirošimi zabranio je kompaniji Shikoku Electric Power da koristi reaktor u nuklearnoj elektrani Ikata na jugozapadu otoka. To je već druga sudska zabrana korištenja reaktora broj 3 u toj elektrani.

Time je ujedno poništena presuda nižeg suda.

Predsjedavajući sudac Kazutake Mori kazao je u presudi da ne može isključiti mogućnost postojanja aktivnog rasjeda u blizini nuklearne elektrane. Shikoku Electric Power nije dovoljno temeljito ispitao mogućnost postojanja takvog rasjeda u polumjeru dva kilometra od elektrane, dodao je Mori.

Sudac je također ukazao na grešku Agencije za nuklearnu energiju (MRA) u postupku izdavanja dozvole za nastavak rada elektrane.

Elektrana je isključena s distribucijske mreže zbog inspekcije i trebala je biti ponovo uključena u travnju. Kompanija je odlučila ugasiti druga dva reaktora u elektrani.

Tri stanovnika susjedne prefekture Yamaguchi žalila su se u ožujku prošle godine na presudu lokalnog suda koji je odobrio nastavak rada trećeg reaktora.

Današnja presuda visokog suda težak je udarac za vladu premijera Shinzoa Abea, koja je željela ponovo reaktivirati reaktore. Njome je poništena i odluka NRA-a o nastavku rada spornog reaktora.

NRA je osnovana nakon najtežeg nuklearnog incidenta u povijesti Japana, trostrukog taljenja jezgre u elektrani Fukushima Daiichi u 2011. godini nakon udara tsunamija.

Shikoku Electric Power najavio je žalbu na odluku visokog suda.

Od 33 nuklearna reaktora u Japanu trenutno ih radi samo šest, navodi dpa.

Komentiraj članak

Komentari