Komplikacije u vezi

Što uraditi ako je partner depresivan?

Veze znaju biti komplicirane ako su oba partnera mentalno i fizički zdrava, ali kada jedna osoba postane depresivna to može značajno utjecati na dinamiku veze, čak i onih veza koje su prethodno bile vrlo stabilne.

Može biti poprilično teško razumjeti što partneru prolazi kroz glavu, osim ako niste sami bili u depresiji i prošli takvu fazu. Ipak, suosjećati s partnerom nije važno koliko naučiti kako staviti u ravnotežu pomaganje partneru i brigu o tome da ostanete  psihički zdravi sami vi.

Ako ste u braku nemojte pokušavati riješiti se depresije sami. Oboje trebate znati kako je depresija ozbiljan zdravstveni problem, a kada je jedan partner u depresiji, tada je i brak u depresiji.

Prvo i najvažnije:

- Nemojte ništa uzimati osobno. To zaista nema nikakve veze s vama. Partnerova depresija u sivo boji sve uključujući vašu vezu.
- Morate imati svoje potrebe u vidu. Vjerojatno će i vama trebati mnogo strpljenja, ako ne i stručna pomoć da biste se nosili s ljutnjom i frustracijama koje u vama izaziva partnerova depresija .

Ali bitno je da:

- Prepoznate kako partnerova odluka da iz čista mira prekine vezu najviše ima veze s depresijom. On (ili ona) misli kako će vama biti bolje bez njega ili je izgubio vjeru da može biti uspješan u bilo čemu, uključujući vašu vezu. Ohrabrite ga da ne donosi velike životne odluke dok je deprimiran.
- Ako vaš partner ne odbija opciju liječnika potaknite ga da to napravi.
- Nemojte prelaziti granicu između suosjećanja i žrtvovanja. Stalno stavljanje partnerovih potreba ispred svojih neće donijeti ništa dobro.
- Po prvi put partner bi mogao pokazati i ljubomoru. Ljubomora dolazi iz niskog samopouzdanja. Depresija razara sliku o smome sebi, čak i ako je ona oduvijek bila visoka.
- Razmislite koja bi kapljica prelila čašu i okončala vašu vezu. Razgovarajte o tome sa stručnijom osobom.
- Razmislite je li se vaša uloga u vezi promijenila. Ako je partner oduvijek bio inicijator, možda je vrijeme da zamijenite uloge.
- Nemojte osjećati krivnju. Nemojte misliti kako je to vaš neuspjeh. Ponovo, to nema nikakve veze s vama.
- Očekujte kako će vaš seksualni život i intimnost trpjeti. U većini slučajeva pad želje za seksom je prvi signal depresije.

Ako mislite da bi vaš partner mogao biti u depresiji tada  obratite pažnju na tragove:

- Osvijestite male promjene. Depresija dolazi polako, gotovo nevidljivo. Možda će i vama i partneru trebati mnogo vremena da prihvatite problem.
- Nemojte čekati da partner dotakne dno. Ako je vaš partner počeo više piti to je jasan signal da morate reagirati odlučnije.
- Nemojte biti liječnik i postavljati dijagnoze. Ako sumnjate da je vaš partner depresivan ništa nećete postići time što mu to kažete. Radije pokažite brigu i suosjećanje za partnerovo zdravlje. Npr. „Zabrinut sam zbog tvog stalnog osjećaja umora i gubitka apetita, možda bi ti trebala posjetiti liječnika“.
- Neka partner ode na pravi liječnički pregled jer deseci zdravstvenih stanja (uključujući srčana oboljenja, probleme sa štitnjačom, virusne infekcije i kronične boli) mogu potaknuti iste simptome kakve depresija ima.
- Nastavite se informirati o depresiji. Čitajte knjige, provjerite web stranice. Što više znate, to ćete se bolje sa svim nositi.
- Priznajte sebi da vi ne možete izliječiti partnerovu depresiju. Vaš suprug/a treba vašu ljubav, potporu, strpljenje i brigu, ali više od toga ne možete napraviti.
- Pratite svoje ponašanje i raspoloženje. Može vam se učiniti da sada sve morate sami, možete postati negativni, jer depresija je jedan od češćih razloga koji razdvaja parove.
- Poštujte svoje potrebe. Bez obzira što je parter u depresiji vi još uvijek zaslužujete urednu kuću, redovite obroke, mirno obiteljsko okruženje, kao i prijateljstva, društveni život, vrijeme za hobije. Nemojte zbog partnerove bezvolje odustajati od svojih užitaka. 

Komentiraj članak

Komentari