ČETVRTI KRUG POREZNE REFORME

ŠTO TO ZNAČI ZA GRAĐANE? Sindikati traže neoporezivi topli obrok, ugostitelji manji PDV

Sindikati traže povratak neoporezivog toplog obroka, najniža stopa poreza na dohodak im je previsoka, poslodavci žele plaćati samo 15 dana bolovanja, ugostitelji vraćanje PDV-a na 13 posto, piše Dubrovački dnevnik.

Pritisak ugostitelja će se pojačavati nastave li se poteškoće s radnom snagom i budu li prihodi u turizmu manji nego što su zamislili. 

Ministar financija Zdravko Marić uglavnom se ne uključuje u javnu raspravu te svoje zamisli pušta na kapaljku, a postigao je čak i to da se ne zna tko su članovi radne skupine na čije se savjete oslanja. Lista želja nije mala: osim ugostitelja, sa željama su dosad izlazili i drugi. Sindikati traže vraćanje neoporezivog toplog obroka, SDP bi povećao neoporezivi dio plaće s 3800 na 5000 kuna, poslodavci smanjili obvezu plaćanja bolovanja na samo 15 umjesto 42 dana, što bi za njih bilo golemo rasterećenje.

Hrvoje Šimović, profesor Ekonomskog fakulteta Zagreb, tvrdi da prostor za intervenciju uvijek postoji, ali ta bi preraspodjela bila bitno drugačija kad bi se u igru vratio porez na nekretnine, što je u ovom trenutku izvan svih planova. Plenković je stopirao uvođenje tog poreza na početku mandata i od njega se ne može očekivati takav suicidalan potez u zadnjoj godini.

– Da se uvede porez na nekretnine, mogao bi se prepoloviti porez na dohodak i tako jedinice lokalne samouprave ne bi ništa izgubile. Slojevita je to priča, isti bi se efekt postigao i da se smanji veličinu države, odnosno rashode – ističe Šimović. Kad je riječ o PDV-u, taj porezni stručnjak podsjeća da se u povlaštenom poreznom tretmanu nalazi svatko tko može primjenjivati sniženu stopu PDV-a u odnosu na poduzetnike koji primjenjuju opću stopu.

Uz 13 posto PDV-a na pripremu i posluživanje hrane, turistička branša traži ukidanje poreza na potrošnju, priznavanje troška reprezentacije u punom iznosu te neoporezive napojnice, smještaj i topli obrok za radnike, piše Večernji.

Komentiraj članak

Komentari