Afrodizicijaci

Što Dubrovčani piju za vatreniji seks? Svaka dubrovačka ljubavna priča započela bi uz ovaj napitak!

Od kad postoji ljudski rod, postoji i interes za što boljim i češćim seksom, kombinacije sastojaka kroz povijest su bile različite, a neke postoje i danas...

Dubrovčani su tijekom Republike koristili liker Rozolin kao afrodizijak. Vjerovali su da će im čudesni liker od ružinih latica pomoći tamo gdje su ih izdavale godine, a i danas ga prave i piju, i to najviše na otoku Lastovu.

- Od ružinih latica pripravljalo se piće po kojem je Dubrovnik bio nadaleko poznat. Latice ruža slažu se u staklenku naizmjenično sa šećerom u redove sa završnim redom šećera. Staklenka se stavi na sunce od 1,5 do 2 mjeseca dok se šećer ne otopi i povuče miris iz ružinih latica. Sok se ocijedi i pomiješa s blažom rakijom - kaže Jadranka Ničetić, autorica knjige recepata kroz dubrovačku povijest naslova “Dubrovački komini”.

Poticaj udvaranju i zavođe nju na dubrovačkim aristokratskim dvorima bio je i u samom likeru Limoncellu jer je on poznat kao vrhunski afrodizijak koji se i danas konzumira na području cijelog Dubrovnika.

Dobija se od kore žuto-zelenog limuna koji se uzgaja u dubrovačkim vrtovima prirodnim putem te alkohola, etanola i šećera.

- Ovaj poseban liker su najviše voljele dubrovačke plemkinje. One ga nisu nikad pile same, nego uvijek na prethodni poziv dubrovačkih plemića. Kad bi dubrovačka dama prihvatila popiti čašicu Limoncella s dubrovačkim gosparom, udvaranje i zavođene moglo je početi.

Svaka dubrovačka ljubavna priča započela bi uz ovaj prestižni liker pa stoga s pravom možemo reći da je Limoncello simbol svake velike ljubavne romanse koja se zbila unutar dubrovačkih zidina - govori Domagoj Carević, vlasnik tvrtke Essentia Dubrovnik, koji zastupa gastro proizvode, među kojima je i Limoncello, a koji se konzumiraju na dubrovačkom području od 1272. godine.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari