PRIRODNI EKONOMSKI CIKLUS

STIŽE RECESIJA? Bogati će se obogatiti, a siromašni osiromašiti

Da, recesija će opet doći i nećemo je biti pošteđeni. Riječ je o, kažu domaći ekonomisti, prirodnom ekonomskom ciklusu, u kojemu se rast gospodarstva periodično izmjenjuje s padom. Ne, stručnjaci ne žele prognozirati kad će nova recesija nastupiti, ali se slažu u tome da je Hrvatska za nju ovaj put pripremljenija nego što je bila prije desetak godina. Iz zadnje smo recesije izašli prije samo četiri godine i sigurno nije nimalo lijepo čuti da će nam se ona dogoditi opet, no druge, nažalost, nema. - Iznimno je važno medijima objasniti da svakodnevnim najavljivanjem recesije stvaraju psihozu koja može kreirati recesiju tamo gdje je inače ne bi bilo, Express.

Odnosno, i da nismo u krizi, zbog ovakve medijske psihoze možemo u njoj završiti. Recesije i ekonomske ekspanzije se izmjenjuju u ciklusima te su normalna pojava u svakoj ekonomiji. Najnormalnije je stoga očekivati da će nas u nekom trenutku sasvim sigurno zadesiti nova recesija, ali s obzirom na sadašnje podatke, o tome trenutačno nema govora - ističe dr.sc. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu. Kad će do nove recesije doći, naglašava, nitko ne može sa sigurnošću prognozirati, jer trenutačno svjedočimo samo ekonomskom usporavanju i visokoj razini neizvjesnosti. 

Kod nas se usporavanje bilježi nakon samo četiri godine ekonomskog rasta, dok je dobar dio europskih zemalja uživao u ekonomskoj ekspanziji čitavo desetljeće. U Njemačkoj se također događa samo usporavanje, odnosno ni ta zemlja nije u recesiji. Bilježi smanjenje tromjesečne aktivnosti za 0,1 posto, a da bi se proglasila recesija, pa makar bila i tehnička (s vrlo malenim smanjenjem BDP-a), potrebno je bilježiti dva tromjesečja smanjenje aktivnosti zaredom. Zato govoriti o Njemačkoj u recesiji ne samo da nije točno s obzirom na trenutačne podatke, nego također pridonosi stvaranju recesijske psihoze - kaže Vizek.  

Globalnu recesiju ekonomisti “proglašavaju” onda kad je ekonomski rast manji od 2,5 posto na godišnjoj razini. U pojedinačnim ekonomijama potrebna su dva loša tromjesečja. Pogleda li se unatrag 40 i nešto više godina, svijet je zabilježio četiri vala recesije, otprilike svakih osam do devet godina. Analitičari predviđaju da će svjetska ekonomija u ovoj godini zabilježiti porast viši od tri posto, što je poprilično iznad recesijskog praga, no lampica koja recesiju najavljuje ipak se pali.  
Prema predviđanjima Europske komisije, eurozona će ove godine zabilježiti rast od 1,8 posto, iduće godine i manji, tek nešto veći od jedan posto. Brexit je Europi prouzročio veliku neizvjesnost, jednako tako trgovinski rat SAD-a i Kine. Odgođeno je puno investicija, odgađaju se i dalje, reduciran je njihov opseg. Kad nastupi neizvjesnost, nema, primjerice, ulaganja ni u nove tehnologije, koje se stavlja na čekanje.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari

Komentiraj članak

Komentari