REZULTATI INSPEKCIJSKOG NADZORA

STANJE NAJGORE U DALMACIJI Pivac ima najlošiji higijenski nalaz, u Lidlu je nečisto

Što se tiče zdravstveno neispravnog mesa, stanje je najgore u Dalmaciji, rekao je prošli tjedan ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Sudeći prema rezultatima provedenog inspekcijskog nadzora u deset distributivnih centara, bio je u pravu, piše Slobodna Dalmacija.

I solinskoj tvrtki ‘Petason’, nasljedniku nekadašnjeg ‘Mesoprometa’, pronađeno je više od 40 tona sumnjivog mesa – najvećem dijelu istekao je rok trajanja ili je bilo zamrzavano, pa odmrzavano, nepravilno deklarirano, odnosno radilo se o sirovini bez sljedivosti (nepoznat tijek proizvodnog procesa op.a.)

Razina higijene u objektima u kojima se meso tranšira i dolazi na stolove je neprihvatljiva.

Higijena nije na razini

Kad je održavanje čistoće u pitanju, najgori nalaz ima objekt Mesne industije ‘Braća Pivac’, u Vrgorcu. Naime, inspekcija je otkrila kako prostori u ovom pogonu nemaju čak ni odgovarajuću opremu za pranje ruku. Nisu osigurani ni odgovarajuće osvijetljenje prostorija u kojima se radi s hranom, ali ni adekvatan garderobni prostor za osoblje. Ovaj subjekt, stoji u nalazu, ne zaprima i ne skladišti sirovinu na adekvatan način.

Lidl je također dobio packu – prostorije u distributivnom centru ove tvrtke u Jastrebarskom, u kojima se posluje s hranom, nisu bile ‘čiste, održavane i u dobrom stanju’.

Lidl je komentirao nalaz inspekcije.

‘U zapisniku o inspekcijskom nadzoru koji je izvršen 15. studenoga razvidno je da su nalazi sukladni u svim kategorijama osim u onima koji se tiču čistoće. Budući da je sam nadzor obavljan u najintenzivnijem dijelu radnog dana, nečistoće koje su evidentirane odnose se na ostatke ambalaže i dijelove drvenih paleta do kojih dolazi pri upotrebi viljuškara.

U našem skladištu svaki dan se upravlja s više tisuća paleta, a navedene “nečistoće” sastavni su dio radnog procesa. Naša skladišta se redovito čiste, a posebno bismo željeli naglasiti da se u svakodnevnom poslovanju i radno intenzivnom okruženju ponekad događa ovakav tip blažih, procesnih nečistoća – poručuju iz ovog trgovačkog lanca i dodaju kako su oni prvi pronašli nesukladne proizvode i o tome, bez odgađanja, izvijestili Ministarstvo poljoprivrede’, komentirao je Lidl i dodao kako su oni prvi pronašli nesukladne proizvode i o tome, bez odgađanja, izvijestili Ministarstvo poljoprivrede.

Nečisto i u SPAR-u

SPAR se također ne može pohvaliti razinom higijene.

U njihovu distributivnom centru u Svetoj Nedelji površine podova ‘ne održavaju se u dobrom stanju’, napominju inspektori. Iz SPAR-a se, međutim, o spomenutom nalazu još nisu očitovali.
‘Prema subjektima u poslovanju s hranom kod kojih je utvrđeno stavljanje na tržište zdravstveno neispravne hrane pokrenut će se ili prekršajni ili kazneni postupci, ovisno o tome hoće li se, nakon završetka nadzora, utvrditi jesu li ostvarena obilježja kaznenih djela ili ne. Kako su inspekcijski postupci u određenom broju objekata još u tijeku, konačna odluka donijet će se nakon njihova završetka te analize prikupljenih činjenica.

Inspekcijskim nadzorima u objektima nisu utvrđena značajna neudovoljavanja propisanim zahtjevima (infrastrukture, opreme, higijene i plana samokontrole subjekta koji se temelji na načelima HACCP-a) da bi se zabranilo obavljanje odobrene djelatnosti u objektu ili rad objekta, već će se upravnim mjerama odrediti rok za otklanjanje utvrđenih nedostataka.

U slučaju da se utvrđeni nedostaci ne otklone u zadanom roku, odnosno ako se nedostaci koji ugrožavaju javno zdravlje uzastopno ponavljaju, može se zabraniti rad objekta i predložiti brisanje djelatnosti ili objekt’, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Komentiraj članak

Komentari