Registracija

Prijava

SPONZORIRANI ČLANAK

SPONZORIRANI ČLANAK Reagiranje dubrovačke tvrtke Stanogradnja na objavu tzv. Liste dužnika Porezne uprave

Zaposlenici društva Stanogradnja d.o.o. ostali su nemalo iznenađeni objavom tzv. Liste poreznih dužnika, koju su javnost i mediji ubrzo prozvali i Listom srama, a na kojoj je ovo društvo trećeplasirano u DNŽ. Mi smatramo kako bi se sramiti trebali jedino oni koji su s druge strane te liste. Barem što se tiče društva Stanogradnja d.o.o. iz Dubrovnika. Redom:

Od kuda tzv. porezni dug?

Društvo Stanogradnja uredno je poslovalo desetak godina, uredno izvršavalo svoje obveze, sve do dolaska inspektorice Porezne uprave u tzv. Kontrolu poslovanja društva. Nakon tzv. Kontrole poslovanja i nakon doživljenoga, slobodno možemo kazati, razbojništva nad ovom tvrtkom, društvo praktički prestaje poslovati a ubrzo i postojati.


Krenimo redom

Društvo Stanogradnja d.o.o. prije izvođenja radova (2004. g.) na izgradnji jednog stambenog objekta na Ilijinoj glavici, POKLONILO je tri stana obiteljima koje su na toj lokaciji tridesetak godina nelegalno stanovale u barakama (kako bi mogli započeti gradnju jer te obitelji nisu htjele napustiti lokaciju). Također, društvo Stanogradnja d.o.o. je sudjelovalo u kupnji još dva stana ostalim dvjema obiteljima koje su tu živjele a koje nisu željele prihvatiti darovane stanove na toj lokaciji.

Također, društvo Stanogradnja je sa stvarnim vlasnicima tog zemljišta sklopilo partnerski Ugovor, tako da je kupoprodajna cijena zemljišta plaćena na način raspodjele kvadrata. Vlasnicima, koji su ostali i u naslovu građevinske dozvole i u suvlasništvu zemljišta, u vlasništvo su pripala tri stana i nekoliko poslovnih prostora. Dakle, kako stoji u Ugovoru, radi se o zajedničkoj izgradnji predmetnoga objekta i partnerstvu kakvih je na tisuće u Hrvatskoj i kakva partnerstva nigdje, baš nigdje, nisu sporna. Osim dubrovačkoj Poreznoj upravi i njihovoj na daleko čuvenoj inspektorici.

I onda se događa nešto što se ne može projicirati niti u najcrnjim hororima!

Naime, tzv. inspektorica Porezne uprave je svojim Rješenjem POKLONJENE stanove ali i one koji NIKADA NISU BILI U VLASNIŠTVU društva Stanogradnja d.o.o. (koji su Ugovorom odmah pripali u vlasništvo vlasnicima predmetnog zemljišta na kome se gradi objekat) tretirala kao KLASIČNU (KUPO)PRODAJU. Dakle, sve te stanove i poslovne prostore, i one POKLONJENE i one koji NIKADA NISU NITI BILI U VLASNIŠTVU društva Stanogradnja, tzv. inspektorica Porezne uprave je PROGLASILA PRODAJOM. Dakle, kao da je društvo Stanogradnja SVE TE STANOVE I POSLOVNE PROSTORE NA TRŽIŠTU PRODALO, iako je definitivno, bez ikakve sumnje, znala kako to nije točno! Stanogradnja iste NIJE NITI MOGLA PRODATI jer A - Poklonjene jer su poklonjeni kao dio dogovora oko iseljenja "barakaša" i B - ove druge iz jednostavnog razloga jer nikada nisu niti bili u vlasništvu Stanogradnje. Kako je moguće nešto tuđe prodati?

Onda je uslijedio dodatni horor!

Ista inspektorica je na sve te virtualne (izmišljene) kupoprodajne cifre obračunala i pripadajući PDV, na koncu također za te virtualne cifre i kvadrate obračunala i Porez na dobit. I sve to onda “primijenila“ na nekoliko godina unatrag (retroaktivno), kako bi mogla za protekle godine obračunati i – zatezne kamate.

Lažno prikazavši stanje stvari, tom prilikom je konstatirala nekakav dug od čak skoro tri milijuna kuna.

Kao ilustraciju svekolike ludosti navodimo kako je taj iznos više od polovice ukupnoga prometa društva Stanogradnja te godine (2005.)?!?!

Uzalud smo upozoravali inspektoricu kako nema nikakva smisla pisati kojekakva Rješenja  koja, prije svega, nemaju nikakve veze sa zdravom pameti, ali i koja, po logici stvari, ne mogu biti naplaćena. Naprosto jer se radi o ogromnim iznosima za jednu tvrtku kapaciteta tadašnje Stanogradnje. A bilo bi ogromno i za puno veće tvrtke.

Naravno kako smo, nakon svega, tužili Poreznu upravu. Postupak se još uvijek vodi (skoro tri godine) pred Upravnim sudom RH, a u pozitivan ishod niti ne sumnjamo. Čak nam je naš odvjetnik, koji je jedan od najboljih financijsko-pravnih stručnjaka u RH, jamčio pozitivan ishod, što je iznimno rijetko u odvjetničkoj praksi.

Brončana medalja

Onda su odgovorni u Poreznoj upravi, prije objave Liste dužnika, za sve minule godine “nadođontali“ još nekih šest-sedam milijuna kuna kojekakvih zateznih i inih kamata, te su tako došli do famozne i objavljene cifre od 9,4 milijuna kuna duga. Čime je društvo Stanogradnja osvojilo broncu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sve je ovo toliko nevjerojatno i nesvakidašnje da normalan čovjek ne može niti zamisliti da se to uopće može dogoditi u jednoj imalo uljuđenoj državi.

Postavljamo pitanje Poreznoj upravi: Što će biti ako Upravni sud RH presudi u korist društva Stanogradnja d.o.o., a vi ste tvrtku već, temeljem tih tzv. Rješenja, ekspresno gurnuli u stečaj? Suprotno dobrim poslovnim običajima da se tvrtku ne dira dok postupak ne bude pravomoćan. JER, DUG KOJI SE NAVODI U TOJ LISTI DUŽNIKA ZA OVO DRUŠTVO NIJE PRAVOMOĆAN, DAKLE DUG JE NEPRAVOMOĆAN. ON JE PRODUKT JEDNE NEVJEROJATNE SITUACIJE I POREMEĆENOG SHVAĆANJA ZAKONA NA NAČIN POREZNE UPRAVE, A NIKAKO PRAVA POGOTOVU NE PRAVDE.

Zaključno

Društvo Stanogradnja d.o.o. iz Dubrovnika NIKADA, BAŠ NIKADA, ZA SVE GODINE POSLOVANJA, NIJE KASNILO NITI DANA S PLAĆAMA SVOJIM DJELATNICIMA. Društvo Stanogradnja d.o.o. iz Dubrovnika, NIKADA, BAŠ NIKADA, NIJE KASNILO S PLAĆANJEM PDV-A, kao niti drugih davanja s osnova MIO, HZZO, Poreza na dobit i drugih davanja. Ukratko, ni sa čime nismo kasnili, bili smo iznimno uspješna mala dubrovačka tvrtka. Sve do dolaska tzv. inspektorice Porezne uprave u tzv. Kontrolu poslovanja društva.

Kraj priče?

Društvo Stanogradnja je zaslugom dubrovačke Porezne uprave, očigledno, završena priča. Jedini efekt pisanja tzv. Rješenja od strane tzv. Inspektorice Porezne uprave je bacanje na cestu nekoliko desetaka radnika, koji su godinama uredno i bez ikakvih problema ostvarivali sva svoja prava u ovome Društvu. O još nekoliko desetina kooperanata da i ne govorimo.

A mi cijenjenoj inspektorici (i njenom prijatelju koji je sve to nadgledao i, kako smo naknadno doznali, koordinirao i pisao) želimo da ih u životu stigne barem dio onoga što su im poželjeli otpušteni radnici ove nekada uspješne dubrovačke tvrtke.

NASTAVLJA SE....

SPONZORIRANI ČLANAK

Datum zadnje izmjene: 09.08.2012 23:59
Sve o temi:

Povratak

Pošalji prijatelju

SPONZORIRANI ČLANAK

Facebook komentari

Komentari

PortalOko.hr

Praćkaje izgubila živce.Komentari izbrisani! Praćku pozivamo na kavicu?

11.08.2012 18:13

Pracka

E moj Graniću,ne bi ti izbriso komentare da ti nisi izgubio živce,ali može ti bit ,pa dobro.Đe je ta kafa ?

13.08.2012 16:11

Pracka

Koji je ovo GRMALJ Marko Kovačić?Je li prodava sendviće ispred Pravnog fakulteta? To bi bila jedina poveznica sa fakultetom uopće!

14.08.2012 17:00

Avatar

Prohodnost cesta


Zbog olujne bure za sav promet zatvorene su:
- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, i
- državna cesta D54 Maslenica- Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorene su:
- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić (obilazak za ostale skupine je starom cestom kroz Gorski kotar D3),
- Jadranska magistrala (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, i
- Paški most.

Na Jadranskoj magistrali (D8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle,vozila s kamp prikolicama,dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. I II. skupinu vozila).

Od 11,50h Paški most otvoren je za sve skupine vozila.

Na cestama u gorju i duž jadranske obale mogući su odroni zemlje i kamenja.

Na autocesti A1 kroz tunele Sveti Rok i Grič vozi se dvosmjerno, kroz jednu tunelsku cijev, zbog radova.

Na državnoj cesti D38 Pakrac-Požega prekida se promet svakog radnog dana od 08,00 do 18,00 sati, zbog razminiranja kod mjesta Mijači i Kamenska (od 8. do 16. travnja i od 22. do 30. travnja). Vozila se propuštaju svakog punog sata po 15 minuta. Vozače molimo za strpljenje. Nedjeljom te u dane praznika i blagdana neće biti razminiranja.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D512 Makarska-Ravča na predjelu Stupica,
- D22 Možđenec-Sudovec i Križevci-Sveti Ivan Žabno,
- D30 dio Zagrebačke ulice u Petrinji,
- D57 Vukovar-Orolik,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Naizmjence se vozi:
- na D1 Korenica-Debelo Brdo
- na D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu.
- na Jadranskoj magistrali kod Draga, kroz Duće, kod Drvenika, Zaostroga i Podaca, između Slanog i Trstenog i u mjestu Soline ( Dubrovačko- neretvanska županija).
- na D25 Bunić-Ljubovo,
- D75 kroz Umag,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog i
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Povodom početka sezone vožnje, organizira se preventivno-sigurnosna akcija Dani tehničke ispravnosti motocikla i mopeda 2014.
Od 14. do 19. travnja, svim vlasnicima motocikla ili mopeda, omogućen je besplatni tehnički pregled u bilo kojoj stanici za tehnički pregled u RH.
Organizatori akcije su Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), Hrvatski autoklub (HAK), Centar za vozila Hrvatske (CVH) i sve stanice za redovni tehnički pregled vozila.

U promet se uključuje sve veći broj motociklista i biciklista stoga pozivamo ostale sudionike u prometu na pojačan oprez i da obavezno provjeravaju „mrtvi kut“. Upozoravamo motocikliste i bicikliste da na kolniku još uvijek mjestimice ima pijeska i šljunka, posebice na cestama kroz gorska područja te da voze u skladu sa prometnim propisima.

Savjeti za sigurnu vožnju


 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima


 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila


 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća


Više informacija na HAK-u »

Zemlja Jed. Valuta Kupovni Srednji Prodajni
Australija Australija 1 AUD 5,166798 5,182345 5,197892
Kanada Kanada 1 CAD 5,003994 5,019051 5,034108
Češka Češka 1 CZK 0,276531 0,277363 0,278195
Danska Danska 1 DKK 1,016777 1,019837 1,022897
Mađarska Mađarska 100 HUF 2,469039 2,476468 2,483897
Japan Japan 100 JPY 5,403273 5,419532 5,435791
Norveška Norveška 1 NOK 0,922151 0,924926 0,927701
Švedska Švedska 1 SEK 0,836167 0,838683 0,841199
Švicarska Švicarska 1 CHF 6,242648 6,261432 6,280216
Vel. Britanija Vel. Britanija 1 GBP 9,197939 9,225616 9,253293
SAD SAD 1 USD 5,499174 5,515721 5,532268
Europska Unija Europska Unija 1 EUR 7,591059 7,613901 7,636743
Poljska Poljska 1 PLN 1,813657 1,819114 1,824571

Copyright 2011. Portal Oko

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.