ŠOKANTNO Jandrokovića pitali zna li tko je lani predsjedao EU-om: 'Ne znam'

Sadašnja vlada i HDZ ne vode politiku podjela i isključivosti, nego uključivosti i međusobne tolerancije, što je u interesu cijele države, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, odbacujući optužbe "s desna” da su zbog toga "slabi Hrvati”.

Poručio je to u razgovoru s novinarkom Natašom Božić Šarić na N1 televiziji u sklopu "Točke na tjedan”, govoreći o odnosima među strankama vladajuće većine, posebno u kontekstu izjava čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koje su izazvale bojne reakcije te najave pojedinih stranaka vladajuće većine da će izaći iz nje, zbog usporedbe moderne Hrvatske s NDH.

"Svi mi koji djelujemo na političkoj i javnoj sceni trebamo se u prvom redu voditi svojom savješću i interesima RH. Mislim da moramo biti odgovorni... Možda bi nam političkih bodova bilo više da smo nastupili grubo prema Pupovcu, pa bi nam onda zapljeskao jedan dio desne političke scene, međutim pitanje je bi li to bilo korisno za Hrvatsku. Moje je mišljenje da ne bi. I da je u ovom trenutku stabilnost ispred bilo kakvih polemika koje dodatno dolijevaju ulje na vatru u Hrvatskoj”, rekao je, među ostalim, Jandroković, koji očekuje da će "prevladati zdrav razum" te da će vladajuća koalicija odraditi mandat do kraja 

Kaže da njihova vlada neće širiti nikakve podjele u društvu

Naglasio je da vlada i HDZ predvođen Andrejom Plenkovićem, neće širiti nikakve podjele u hrvatskom društvu.

"Inzistiramo na tome da postoje različita razmišljanja, različiti svjetonazori i koncepcije, ali da živimo s time, da se s time znamo nositi i da prevladavajući smjer bude smjer uključivosti, međusobne tolerancije i uvažavanja”, poručio je Jandroković dodavši da je puno lakše "raspirivati vatru, iznositi grube, isključive stavove nego biti onaj koji pokušava pomiriti, povezati, uključiti".

Poručio je i da neće šutjeti na provokacije i optužbe "onih koji parazitiraju” na njihovim leđima i neće dozvoliti optužbe, koje posebno dolaze s desne strane, da su "nekakvi slabi Hrvati, nedovoljno posvećeni hrvatskim nacionalnim interesima”.

"Nismo. Mi se borimo za njih na način za koji smatramo da je odgovoran, ozbiljan i u interesu države”, rekao je.

Složio se s primjedbom da takve koji ih za to optužuju imaju i u redovima vlastite stranke, ali i rekao da "to nije dominantan stav u HDZ-u”.

"Najlakše je početi grubo govoriti i o SDSS-u i obračunavati se sa svima koji nisu na onoj crti na kojoj ste vi. Ali ne idemo tim putem. To je naš križ i svjesni smo ga. I nadam se da će ljudi u konačnici to i prepoznati”, dodao je.

Kaže da je Tuđman u težim uvjetima imao u vladi predstavnike srpske nacionalne manjine

Naglasio je i da je takva bila politika i prvog predsjednika Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana koji je uvijek nastojao da u vladi i institucijama budu i predstavnici srpske nacionalne manjine i to, kako je rekao, "u vremenima koja su bila puno teža”.

"To je politika koju mi danas slijedimo i ne vidim ništa loše u tome da predstavnici nacionalnih manjina, pa i srpske nacionalne manjine, budu dio većine ... Naravno da se i oni u tome moraju ponašati odgovorno, vodeći računa o tome što izgovaraju, kako na to reagira hrvatski građanin. To su sve povezane stvari”, dodao je.

Istaknuvši kako je Hrvatska danas stabilna demokratska zemlja, podsjetio je na posljednja imenovanja hrvatskih predstavnika u europske institucije, dizanje kreditnog rejtinga, gospodarski rast, dobru turističku sezonu te je ustvrdio da do toga ne bi došlo uz nekoga tko bi vodio politiku isključivosti, tko je "lagan na obaraču, koji ne razmišlja o budućnosti”.

"To se ne događa slučajno, to se događa određenom politikom - vlade i HDZ-a koje vodi Andrej Plenković”, naglasio je.

Govorio o važnosti predsjedanja EU-om, ali on sam ne zna tko je lani predsjedao

U razgovoru je naglasio važnost činjenice da će Hrvatska predsjedati Europskom unijom, ali nije znao tko je prošle godine bio predsjedatelj, a na pitanje novinarke kako objasniti "Peri vodoinstalateru” važnost tog predsjedanja, rekao je, među ostalim, da će Hrvatska time "pokazati svoju sposobnost i kapacitet".

"Interes je Hrvatske i hrvatskih građana da budemo jaki, da zadržimo našu međunarodnu poziciju, važno je i za buduće investitore jer će ocjenjivati je li kadra nositi se s izazovima kao što je predsjedanje, važno je i zbog turizma jer će, ako dobro odradimo mandat, još pozitivnije gledati na Hrvatsku". dodao je.

Upitan, konkretno, zna li on tko je prošle godine predsjedao EU-om, odgovorio je: "Ne znam."

Komentiraj članak

Komentari