NAGAZILI NA MISIONARA

ŠOKANTNA REAKCIJA ZADARSKE NADBISKUPIJE: Šutjeli o pedofiliji i lopovluku, ali su se zato silno okomili na humanog mladog svećenika

Među ostalim poznatim i manje poznatim muškarcima, za kampanju “Nesavršeni muškarci u savršenim odijelima”, Varteks je odabrao i don Marina Ninčevića. Osim što je svećenik,te kao misionar pomaže djeci u Zambiji, Ninčević je i doktor znanosti i viši znanstveni suradnik na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. U ulogu manekena je uskočio kako bi prikupio novac za učenički dom u Zambiji, a u tome je dobrim dijelom i uspio, piše Net.hr.

Priča o humanom svećeniku, misionaru koji putuje u udaljene zakutke svijeta a istodobno predaje na Hrvatskim studijima i piše o kognitivnoj kibernetici ubrzo je postala postala hit.

No Zadarska nadbiskupija nije bila sretna. Nisu mu mogli prigovoriti zbog slikanja u odijelima za dobrotvorne svrhe pa su se okomili na njegov stručni rad. Tako su u priopćenju tvrdili kako nije dobio dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje rada.

„Don Marino dr. Ninčević nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Isto tako, izuzev “slobodne godine” (2014.), koju je tražio, on nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godine nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koje nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se do sada odvijao u diskreciji“, rekli su u neočekivanom istupu iz Zadarske nadbiskupije.

Nabrajaju i koji su sve crkveni sudovi stali na stranu nadbiskupa „pa je time potvrđena Nadbiskupova odluka da se don Marino ima vratiti u Nadbiskupiju“. U priopćenju ističu kako je „U slučaju don Marina dr. Ninčevića zadnjih je godina puno stvari ‘u neredu i mimo zakona’“.

No ista ta nadbiskupija  na svojim je stranicama 16. travnja 2012. objavila kako je njihov svećenik Marino Ninčević doktorirao pedagogiju iako, kako sada tvrde, nije dobio odobrenje za taj studij.   Njihova obavijest, u kojoj u detalje objašnjavaju tematiku disertacije, još stoji na njihovoj stranici.

Dobio usmeno dopuštenje?

Ninčević ističe kako je dobio usmeno dopuštenje nadbiskupa  20. siječnja 2014.

“Nadbiskup je dvije godine nakon toga zatražio da se vratim u Zadarsku nadbiskupiju tvrdeći da mi nije dao dopuštenje da predajem na Hrvatskim studijima. Predlagao sam Nadbiskupu da se nađu razborita rješenja koja bi bila ne samo na obostranu korist nego nadasve na korist Crkve. Budući da se oko toga nažalost nismo mogli dogovoriti, obratio sam se mjerodavnim tijelima Apostolske Stolice.

Taj postupak je još uvijek u tijeku i ne radi se o kaznenom postupku koji bi se vodio pred tijelima Svete Stolice protiv mene, kako se mogao dobiti pogrešan dojam iz priopćenja Glasa Koncila. Crkveni dokumenti potiču svećenike da se bave znanstvenim usavršavanjem, pa i znanostima koje nisu teološke”,  poručio don Marino u priopćenju koje je poslao Zadarskom.hr.

Nisu mu dopustili ni promociju knjige

Svećenik je toliko pao u nemilost da mu je otkazana promocija knjige koja se trebala održati u dvorani Vijenac na Kaptolu, s Glasom Koncila kao suorganizatorom, a urednikom mons. Miklenićem kao moderatorom. No nakon obznane Zadarske nadbiskupije to je otkazano.

“Budući da je očito da je Glas Koncila izmanipuliran, obvezan je kao crkvena ustanova otkazati unajmljeni prostor i sudjelovanje u promociji vezanoj uz osobu toga svećenika odgoditi dok se ne završi crkveni proces i ovisno o ishodu tog procesa”, poručili su iz Glasa Koncila.

No svoju knjigu Kognitivna kibernetika dr. sc. Ninčević je predstavio – ali u Westinu, uz daleko brojniju publiku no što bi ju dobio u kaptolskim odajama.

Šutjeli o pedofilima i lopovima, a okomili se na znanstvenika

No u cijeloj upada u oči daleko odvratniji detalj. Zadarska nadbiskupija koja se sada javno okomila na svog svećenika jer se slika za dobrotvorne svrhe, odnosno zato što navodno nije dobio odobrenje biskupa za rad na fakultetu, upadljivo je šutjela, kod svih afera pedofilije, vožnje u pijanom stanju, svećenika optuženih za krađu. Iako je i tada bilo “napisa u medijima i potrebne jasnoće o samom slučaju, kao i objašnjenja vjernicima u Zadarskoj nadbiskupiji koji često pitaju”, što su sada naveli kao razlog iz kojeg objavljuju detalje crkvenog postupka.

Komentiraj članak

Komentari