Županijski sud u Dubrovniku

ŠOKANTNA PRESUDA: Novinarka Vicdan Ozerdem bit će izručena Turskoj!

Županijski sud u Dubrovniku odlučio je da novinarka Vicdan Özerdem može biti izručena Turskoj! Podsjetimo, radi se o ženi koja je proživljavala stravičnu torturu u turskim zatvorima, nakon čega je u Njemačkoj dobila azil, ali je uhićena u Hrvatskoj kad je s obitelji došla na odmor.

- Imamo tri dana za žalbu Vrhovnom sudu, a odluku o izručenju mora potpisati i ministar pravosuđa. O svemu smo već obavijestili Europsku komisiju, UNHCR te njemačko veleposlanstvo, gdje joj je je odobren politički azil - kazala je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.
Vicdan Özerdem trenutno se nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu jer joj se zdravstveno stanje pogoršalo otkad je u zatvoru, piše net.hr.

- Smršavila je 20 kilograma u mjesec i pol dana, izgleda katastrofalno - kazao je Tihomir Mišić, njezin odvjetnik, koji do ponedjeljka mora napisati žalbu. Odbio je komentirati i navoditi razloge zbog čega je izvanraspravno vijeće suda odlučilo da je udovoljeno zakonskim pretpostavkama za njeno izručenje.- Ono je nepravomoćno i ne mogu ga komentirati - kaže Mišić.

No, kako doznajemo iz drugih izvora, ono je puno nejasnoća te se na više mjesta nabraja na kolike je kazne osuđena – od tri godine i devet mjeseci zatvora i uvjetnog puštanja na slobodu do osude na smrt koja je preinačena u 30-godišnju zatvorsku kaznu. Dubrovački sud iznio je mišljenje da joj nije prekršeno pravo na pravično suđenje!

Sudjelovala u demonstracijama i odležala pet godina


Podsjećamo, turska novinarka Vicdan Özerdem je uhićena još 25. srpnja na graničnom prijelazu Metković, te se od tada nalazi u pritvoru u Dubrovniku. Žena je došla na odmor sa suprugom i šestogodišnjim sinom, a iako ima odobren azil u Njemačkoj te od 2005. godine posjeduje izbjegličku putovnicu, hrvatska policija ju je uhitila utvrdivši da je riječ o osobi s Interpolove tjeralice.

Zbog sudjelovanja u demonstracijama u Turskoj, u kojima su sudjelovale i neke tamošnje radikalne skupine, odslužila je pet godina zatvorske kazne. Tijekom boravka iza rešetaka nekoliko mjeseci je štrajkala glađu, a nakon toga se i razboljela. Bila je mučena elektrošokovima i izolacijom, trpjela je batine, a u velikim neredima koji su izbili u Turskim zatvorima spaljena joj je koža na trbuhu. Dijagnosticiran joj je posttraumatski sindrom i dijagnosticiran Wernicke-Korsakovljev sindrom poremećaja neuroloških funkcija uslijed pothranjenosti. 

Komentiraj članak

Komentari