LJETOVANJE

SOBARICE OTKRIVAJU MRAČNE TAJNE HOTELA 'Kolegica je s istom krpicom čistila i toalet i sve drugo u sobi'

Uplatili ste ljetovanje i jedva čekate selidbu na Jadran? Ukoliko ćete se smjestiti u hotelu na neke stvari bi trebali obratiti pozornost, bez obzira idete li u one s četiri i pet zvjezdica ili one s nižim rejtingom. Njihove 'mračne tajne' uglavnom su zajedničke i dakako da ne žele da znate išta o tome, kao i da razmišljate o onome što vas zapravo čeka u vašim hotelskim sobama i apartmanima, piše 100posto.hr.

Pročešljali smo za vas istraživanja o hotelskoj usluzi i ispovijesti (bivših) zaposlenika na osnovi kojih možemo zaključiti da su higijenski uvjeti daleko, daleko niže od onoga što čovjek očekuje za svoj novac, a ovo je crna lista najprljavijih hotelskih tajni. Kako je rekla jedna spremačica, nikad sobu ne provjeravajte s UV-svjetiljkom, istog trena poželjet ćete pobjeći van.

Odmah na ulazu primit ćete se za kvaku. Istraživanje ABC Newsa i Foxa kaže da su kvake najprljavije u sobi, osobito ako se radi o plastičnim kvakama. Ukoliko se za ulazak u sobu koristi ključ, a ne kartica, i na njega treba pripaziti. "Ključevi se upotrebljavaju sve dok se ne oštete toliko da ih ne možete koristiti, a vraćali su mi ključeve u najgorim stanjima: prekrivene slinom, prljavštinom, pa i nepoznatim tjelesnim tekućinama. Uvijek ih obrišite čim ih dobijete", poručuje bivša zaposlenica hotela.

Ušli ste u sobu, ostavili stvari na podu i izuli cipele. Spomenuto istraživanje kaže da ne bi bilo pametno da hodate bosi. Pod i tepisi ne čiste se najtemeljitije, stoga su preporučili da hodate u papučama. Ako ste umorni od puta i potom želite sjesti, čekaju vas nove 'prijetnje'.

Primjerice, s hotelskih stolaca i fotelja. I one se rijetko čiste. U raspored čišćenja uglavnom dolaze ako se na njima pojavi neka vidljiva mrlja, a nisu među prioritetima ni tijekom redovnog čišćenja sobe. Ako u sobi imate i kauč, trebali bi razmisliti tome da ga prekrijete plahtom ili ručnikom prije nego sjednete. Razlog? Navodno su pristojne šanse da je prije vas na istom netko sjedio. Posve gol...

Kreveti su najčistiji, ali ...

Isto tako možete predahnuti na krevetu. Jesu li oni 'sigurniji' u odnosu na navedeno? Baš i nisu, ukrasni prekrivači nisu dio redovitog rasporeda pranja. Ako ste sretni, prekrivač su oprali prije tri mjeseca, a ako niste, možda je isti na krevetu od kraja prošle sezone... Tu vrijedi kao sa stolcima i foteljama, promijenit će ih ako ima vidljivih mrlja. Osim toga, prekrivači se rade od materijala koji su zahvalni za pranje, pa se u nekim slučajevima daju isprati i bez sredstava...

Posteljina, jastučnice i plahte – to je posve izvjesno - najčistiji su dio sobe. Doduše, i za njih neki kažu da ne nisu posve čiste jer 'deterdženti koje koriste hoteli ne mogu baš sve oprati'. No, ako je to najveći problem... Makar, bivša spremačica rekla je da su praonice savršena mjesta za 'seks na brzaka', ali to je ipak priča iz SAD-a. S obzirom na ispovijesti našeg osoblja i njihov rad 'od jutra do sutra', za vjerovati je da domaćoj radnoj snazi nije do 'vanposlovnih aktivnosti'. Barem tijekom smjene.

Što se samih kreveta tiče, veći problem je sam madrac. Ukoliko se netko ispovraćao na krvetu ili je, da se jako blago izrazimo, imao crijevnu virozu i 'pobjeglo mu je na krevetu', madrac neće baciti, tvrdi osoba upućena u tajne. "Bitno je samo da se izrači i uklone vidljive mrlje", dodaje. A i stručnjaci za uništavanje štetočina ponudili su na svekolikom internetu svoj dio priče. Oni pak kažu da je šansa da naletite na grinje 300 puta veća u hotelima nego u privatnim objektima...

Ne gledajte što ima u komodi

Ako je tako na krevetima, kako je onda ispod kreveta? To je također jedno veliko 'ne'. Razlog je jasan, spremačice su uvijek u žurbi, prosječno imaju oko 15-ak minuta da srede sobu, pa je jasno da neka mjesta ne mogu ni pogledati, a kamoli očistiti. Osim skrivenog mjesta ispod kreveta, još jedno je posebno. Unutrašnjost noćnih ormarića i komode. Koliko se oni čiste? O tome također govori jedno svjedočanstvo: "Na recepciju je sišao uznemireni gost. Rekao je, 'ovo je ostalo od prethodnog gosta' i stavio pištolj na pult. Napunjeni!"

Ipak, ništa se ne može mjeriti s daljinskim upravljačem. Istraživanje je pokazalo da preko dva milijuna klica 'čuči' na 'daljincu', a osim njega od posebnog su rizika prekidači za klimu i svjetlo.

U jednom trenutku morat ćete i do kupaone. A tu tek počinju ozbiljniji problemi. Za početak, bivše spremačice vas upozoravaju da četkice za zube i šminku ne ostavljate na stalku ispred ogledala. I tu se, vjerovali ili ne, krije leglo bakterija. Na stalku je obično čaša, a ako ima intenzivan miris, to može biti samo jedno – dezinfekcijsko sredstvo s jakom aromom, najčešće citrusa. Ono se, otkrivaju spremačice, samo malo nakapa uz rub čaše i u par poteza je ispolirana. Postoji i druga opcija, nije ni ta bolja. Čašu će oprati sa krpicom s kojom je prebrisan i ostatak kupaone.

"Osobno, znam spremačicu koja je je s istom krpicom čistila i toalet i sve drugo u sobama", rekla je jedna 'cinkerica' iz hotela Huffington postu.

Ne zavidite bogatijima

Idući korak vodi vas prema kadi, a one koji su dubljeg džepa, prema jacuzziju. Ako nemate jacuzzi, ne zavidite bogatijem sloju. Istraživanje sveučilišta Texas kaže da su u 95 posto jacuzzija pronađene fekalne bakterije, u njih 81 posto nađene su gljivice, a u 34 bakterije neke vrste stafilokoka. Nisu ni kada puno bolje, pa za vas imaju samo jednu preporuku:

"Otuširajte se i odmah izađite van."

Dobro, sad smo sve prošli, pa je teško očekivati da ima išta gore? Hm, pa, ima još jedna sitnica - smrt u hotelu. Diskrecija je diskrecija, a hoteli će učiniti baš sve da se nikad ne dozna da je netko preminuo u njihovoj sobi. A nisu rijetki oni koji upravo izaberu hotelsku sobu da si oduzmu život. A kad se tragedija dogodi, osim zataškavanja, hoteli imaju samo jedan cilj: čim prije staviti sobu u funkciju.

Komentiraj članak

Komentari