NASA

Snimljeni tragovi misija Apollo na Mjesecu

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije najviše rezolucije koje su ikada snimljene na tri lokacije slijetanja na Mjesec, koje pokazuju izvanredne detalje lunarnog istraživanja Apolla 12, 14 i 17.

Uz razlučivost od samo 25 centimetara po pikselu, slike pokazuju tragove astronauta u mjesečevoj prašini, tragove lunarnog rovera i samo vozilo te ostatke raznih eksperimenata koji su rađeni na površini Mjeseca, objavio je The Washington Post.

Fotografije koje je snimio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter toliko su detaljne da je znanstvenik koji ih je provjeravao uspio pronaći dvije naprtnjače koje su bacila posljednja dvojica astronauta koja su hodala po Mjesecu Eugene Cernan i Harrison Schmitt u prosincu 1972. prije nego što su napustili Mjesec tijekom misije Apolla 17.

Prilično je nevjerojatno da možemo razlučiti sve to puno bolje nego što smo mogli s našim prethodnim slikama, rekao je Mark Robinson, glavni istraživač kamera Lunar Reconnaissance Orbitera.

Robinson je rekao da je tražio američke zastave koje su postavili astronauti, ali ih nije našao osim nekih tragova u prašini. Snažno ultraljubičasto zračenje i ekstremne vrućine i hladnoće ciklusa lunarnih dana i noći vjerojatno su uništili najlon zastave, kazao je.

Robinson je dodao da snimke imaju znanstvenu vrijednost te da ih je Lunar Reconnaissance Orbiter snimio s visine od 22 kilometra.

Ta Mjesečeva sonda lansirana je 2009. kako bi istražila moguće lokacije za slijetanje NASA-ina programa Constellation, koji je bivši predsjednik SAD-a George W. Bush pokrenuo zbog povratka Amerikanaca na Mjesec. Godine 2010., predsjednik Barack Obama ugasio je program Constellation zbog zastarjelosti i štednje, a NASA trenutno nema planova za povratak na Mjesec.

Komentiraj članak

Komentari