CRNI SIJEČANJ

SMRT HARA GRADOM Grobari padaju s nogu - u zadnjih 27 dana čak 74 pokopa

Morija mori – govorilo se prije sto godina kad je Dalmacijom harala španjolska gripa, u narodu poznata kao španjola. Danas španjole više nema, ali gripa, hladnoća i starost i dalje ubiru svoj danak.

Sa svih strana Dalmacije, a najkonkretnije iz Splita, stižu vijesti kako je sprovoda toliko da grobari doslovno padaju s nogu.

Na splitskom groblju Lovrinac tako su lani u siječnju pokopali 98 pokojnika, a ove godine već 158.

Dovoljno je baciti letimičan pogled na mjesta na koja se u Šibeniku tradicionalno lijepe šonete i steći dojam da ih je puno više nego inače. Ili se možda varamo?

– Ne varate se. Prošle godine smo u prvom mjesecu, točnije do 27. siječnja, imali 44 sprovoda u našoj organizaciji, a ove godine do istog tog datuma 74. To je za oko 70 posto više!

Ne znam što je tome razlog, ali kako je prosjek dobi pokojnika 75 godina, mogao bih na prvu ruku kazati da je to, uz gripu, hladnoću i oštru zimu, jedna od posljedica strukture stanovništva naše županije, koje očito postaje sve starije – kazao nam je Joško Vuković, direktor šibenskih "Čempresa" koja upravljaju gradskim grobljem Kvanj, ali i drugim grobljima na području Šibenika.
Vuković dodaje da je, osim ovih 74 sprovoda koji su organizirani preko "Čempresa", bilo još sigurno dvadesetak koji su organizirani preko privatnika, tako da se slobodno može kazati kako je u siječnju sigurno stotinjak Šibenčana i stanovnika okolnih mjesta promijenilo adresu, zamijenivši je za trajnu.

– Najgore je bilo prvih petnaest dana nakon Nove godine, kad smo imali najviše posla i kad smo, pored naših radnika koji su padali s nogu, morali angažirati i ljude sa strane. Morali smo čak i moliti rodbinu da odgode pokop na dan ili dva jer jednostavno nismo bili u stanju to sve obaviti isti dan – kazao nam je Vuković.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

 

Komentiraj članak

Komentari