PORAZNO

SLUŽBENI REZULTATI DRŽAVNE MATURE Iz hrvatskog i matematike 8748 jedinica, 1226 više nego lani

Nakon preliminarnih, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja danas je objavio i konačne rezultate državne mature po kojima je iz hrvatskog i matematike zabilježeno 8748 negativnih ocjena. Lani je taj broj iznosio 7522. Iz Centra napominju kako se ne radi o broju učenika, već o broju negativnih ocjena. Pritom ističu kako veliki broj učenika ima negativne ocjene i iz hrvatskog i iz matematike, piše Telegram.hr.

Već neslužbeni rezultati prije pet dana govorili su o visokoj brojci negativnih ocjena iz ta dva predmeta. Prema riječima ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ivane Katavić, nastavak je to lošeg trenda u rezultatima koje postižu naši učenici. Treba naglasiti kako su nejčešće ocjene na ispitima inače trojke i dvojke (hrvatski, matematika, biologija, kemija), dok se engleski izdvaja s četvorkom i fizika s jedinicom.

Prošli tjedan loše rezultate komentirala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je istaknula kako oni pokazuju da sustav treba mijenjati, dodavši kako je veliki problem razlika između ocjena koje učenici dobiju u školi i onih koje dobiju na maturi.

“Moja odgovornost u rezultatima mature prije svega je promijeniti sustav”, rekla je ministrica. “U školi treba raditi tako da se ocjenjuje kriterijski”, istaknula je, tvrdeći da reforma radi na tom problemu.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari