PRIOPĆENJE GRADA

SLUČAJ UPLAKANOG DJEČAKA 'Žao nam je ako je zbog krive procjene prvi dan bio stresan'

Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni", poručili su iz Grada, piše Večernji.

Javnost je ostala zgrožena slučajem iz Slavonskog Broda zbog dječaka koji sjedi i plače ispred OŠ Bogoslav Šulek. Naime, budući da je dječak dijete s autizmom, trebao je dobiti pomoćnika u nastavi, kojeg nije dobio jer je pomoćnik, prema očevim tvrdnjama koji je i objavio fotografiju, na obuci. 

Iz Grada su reagirali na ovaj slučaj i poručili da im je žao ako je zbog krive procjene, umjesto puno smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. "Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni", poručili su. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"U skladu s redovnom procedurom i stvarnim potrebama, Grad Slavonski Brod je od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio suglasnost za uključivanje tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda osnovne škole Bogoslav Šulek, za što je dostavljena sva tražena popratna dokumentacija. Temeljem toga, Ministarstvo je 28. srpnja 2019. izdalo suglasnost iz koje je vidljivo da se ista daje na uključivanje jednoga pomoćnika u nastavi za tri učenika pa je Grad, poštujući mišljenje resornog Ministarstva, donio Odluku o uključivanju pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda. Naime, osnivač osnovnih škola, u ovom slučaju Grad Slavonski Brod, dužan je na temelju realnih potreba osnovnih škola Ministarstvu znanosti i obrazovanja podnijeti Zahtjev za dobivanje suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika, nakon čega Ministarstvo analizira Zahtjev te daje ili odbija traženu suglasnost.

Provedbom projekta „Helping - faza III“ Grad Slavonski Brod osigurava pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač. Kroz projekt je, u školskoj godini 2019./2020. zaposlen 51 pomoćnik u nastavi te 2 stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć 65 učenika. 

Budući da je prvi dan škole za učenike prvih razreda osnovnih škola organizirana samo priredba u prisustvu roditelja, nakon čega je slijedilo upoznavanje s učiteljicom bez održavanja nastave, iz osnovne škole Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni. Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni", stoji u priopćenju Grada Slavonskog Broda. 

U razgovoru za Večernji list dječakov otac rekao je kako njegov sin nije plakao zato što nema asistenta, nego zato što je jako senzibilan, smeta mu buka i ne osjeća se dobro kad ima puno ljudi. Rekli su mu da dođu kada završi priredba za prvašiće, ali kad su došli priredba je još trajala, a kako je razglas bio glasan, sin se uplašio i počeo plakati. - Nismo se mogli dogovoriti sa školom kada da dođemo. Tražili smo asistenta koji bi izišao pred njega van, da uđemo zajedno. Međutim, oni uopće nisu znali tko je asistent, nisu znali koji je razred. Nisu htjeli ili nisu znali. Ja vjerujem da nisu htjeli, jer se još od srijede znalo da na troje prvašića ide jedan asistent. Dakle, moj sin s autizmom i još dvoje djece s Downovim sindromom dobili su jednoga asistenta – kaže Hrvoje Kozmus

Komentiraj članak

Komentari