Janez Janša ili Borut Pahor

Slovenija: Tko je kriv za dužničku krizu?

Slovenski ministar financija Franci Križanič odbacio je tvrdnje oporbenog prvaka Janeza Janše da je Pahorova vlada odgovorna za prijeteću dužničku krizu i da ne smanjuje proračunski deficit.

"Naše će mjere doći do izražaja na kraju mandata, ovogodišnji deficit od 5 posto BDP-a past će na manje od tri posto do 2013. godine", rekao je Križanič, predstavljajući paket vladinih mjera za izlazak iz financijske krize direktorima većih tvrtki u Kopru.

Oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka optužio je vladu premijera Boruta Pahora da je udvostručila zaduženje države koje bi iduće godine moglo premašiti 60 posto BDP-a, što je iznad odredbi Pakta stabilnosti za područje eura.

Predstavljajući u utorak gospodarstvenicima Slovenskog primorja u Kopru ekonomske mjere vlade, Križanič je dobar dio odgovornosti za visoku zaduženost pripisao bivšoj vladi desnog centra koju je vodio Janša.

Velikim je dijelom proračunski deficit nastao u vrijeme kad je bivši ministar financija Andrej Bajuk poreznom reformom smanjio prihode u državnom proračunu za 911 milijuna eura, a ukupni financijski dug popeo se od 2004. do 2008. s 15 na 39 milijardi eura, naveo je Križanič.

"Ponašali su se kao u stara, jugoslavenska vremena", ustvrdio je sarkastično Križanič.

Kako tvrdi Križanič, Janšina vlada državu je ostavila nespremnom za globalnu financijsku krizu koja je uslijedila 2008 jer nije izvela potrebne mjere štednje i reforme koje bi bile lakše da su provedene u tadašnje vrijeme konjukture i visokih stopa ekonomskog rasta, pa se s tim mora nositi sadašnja vlada, u mnogo težim gospodarskim okolnostima.

Komentiraj članak

Komentari