Rizično

SLOM TRŽIŠTA NEKRETNINA? Ovaj dio Europe je najugroženiji

Na četiri najriskantnijih tržišta valuacije su vrlo visoke, ekspanzija traje već dugo, a zaduženost je visoka.

Od deset svjetskih nekretninskih tržišta kojima prijeti urušavanje zbog prenapuhanih cijena, čak pet se nalazi u Europi, pokazuje istraživanje Oxford Economicsa koje prenose Bloomberg i Poslovni dnevnik. Ozbiljna situacija posebno je primjetna na tržištima Švedske, Australije, Kanade i Hong Konga.

Rast realnih cijena
"Na ta četiri tržišta valuacije su vrlo visoke, ekspanzija traje već dugo, a zaduženost je visoka", istaknuo je u analizi Adam Slater, glavni ekonomist Oxford Economicsa. U Švedskoj su realne cijene nekretnina u posljednjih pet godina skočile 32 posto, a udjel stambenih kredita u BDP-u dosegao je značajnih 70 posto. Među prvih deset najkritičnijih najviši udjel stambenih kredita bilježi se u Švicarskoj, čak 121 posto, a troznamenkasti udjel ima i Australija, 115 posto.

Novi Zeland pak prednjači po skoku cijena u posljednjih pet godina od 43 posto. Osim Švedske i Švicarske, stari kontinent na popisu tržišta s nekretninskim balonom još predstavljaju Norveška, Danska i Velika Britanija. U Danskoj su cijene porasle 22 posto od 2012. godine, a zaduženost se popela na 86 posto BDP-a. U Norveškoj je zaduženost još viša, 86 posto BDP-a, iako su stanovi poskupjeli tek 10 posto. 

Ograničeni rizici 
U Britaniji su cijene više za 21 posto, ali je zaduženost na 67 posto. Dobra je vijest što su rizici sloma tržišta relativno ograničeni u ključnim državama - SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Kini i Japanu, ističe Oxford Economics. K tome, u većini gospodarstava Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj kamatne stope na stambene kredite nisu značajnije rasle u posljednje vrijeme. "Klasični okidač za pad cijena nekretnina tako je izostao", ističe Adam Slater. "No, rast kamatnih stopa nije striktno vezan uz pad cijena", dodaje Slater. 

Komentiraj članak

Komentari