Aktualno

SKRETANJE PAŽNJE S VUKOVARSKE TRAGEDIJE: Tko je donio odluku da Mamić bude uhićen baš na Dan sjećanja?

Zdravko Mamić jutros je uhićen zajedno s još pet osoba. Dogodilo se to baš na današnji dan, dan kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Je li ovo vrijeme odabrano kako bi zasjenilo sve ono što obilježavamo u Vukovaru, kako bi skrenuli pažnju s vukovarske tragedije?

Podsjetimo, prije točno dvadeset i četiri godine, 18. studenoga 1991., nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja pao je grad Vukovar. U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu Hrvatski sabor proglasio je 2009. godine 18. studeni Danom sjećanja na žrtvu Vukovara. Cijela Hrvatska danas je uz Vukovar, kao i čitav državni vrh, piše narod.hr

DORH u suradnji s policijom odlučuje o datumu uhićenja, oni su ti koji prvi nekome oduzimaju slobodu.
Policija uhićuje osobu za koju postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti. U roku 24 sata od uhićenja uhićenik mora biti doveden u pritvorsku jedinicu i biti predan pritvorskom nadzorniku ili pušten na slobodu.

Nakon toga pritvorski nadzornik mora obavijestiti državnog odvjetnika o prijemu uhićenika, može ga pustiti na slobodu ako uhićenik nije ispitan odmah pri uhićenju ili ako je pritvor ukinut.

Pritvor određuje državni odvjetnik. Ako postoji osnovana sumnja u roku od 48 sati, ima više dokaza da je osoba počinila kazneno djelo, državni odvjetnik izdaje prijedlog za istražni zatvor. O istražnom zatvoru odlučuje sudac istrage, a treba biti doneseno i rješenje o provođenju istrage.

Mamićevi odvjetnici nisu bili dostupni za komentar, a odvjetnica Jadranka Sloković nije željela razgovarati s novinarima ni ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu koju pretražuje policija.

Nogometni klub Dinamo u kojem je Mamić izvršni predsjednik izvijestio je na svojoj internetskoj stranici da su u srijedu u ranim jutarnjim satima djelatnici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) ušli u prostorije kluba.

Po prvim neslužbenim informacijama, uz Mamića, njegova sina Marija i Vrbanovića, koji je s Mamićem bio uhićen i u srpnju ove godine, Uskok tereti još dvije osobe koje su, među ostalim, sudjelovale u nezakonitim transferima novca preko off shore tvrtki u inozemstvu.

Prema pisanju medija, meta istrage su sumnjivi transferi nogometaša iz Dinama koji su obavljeni preko nekadašnje agencije Mamić sport agency (MSA), koju je vodio Mamićev sin Mario. Navodna šteta je 78 milijuna kuna.

Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon uplaćene jamčevine.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo Mamića je krajem srpnja optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića.

Komentari

Komentiraj članak

Komentari