Eskaliralo

SKANDAL OKO TURNIRA U ČOKOLINU Sudionici tvrde da je igrao Covid pozitivan igrač, organizatori demantiraju i prijete novinarima zbog običnih pitanja

Redakciji Dubrovačkog dnevnika obratilo se ovih dana nekoliko pratitelja turnira koji su kazali kako je nekoliko igrača koji su sudionici malonogometnog turnira u Čokolinu zaraženo Covidom igralo utakmice. Dubrovački dnevnik je navode jučer provjerio kod organizatora koji su navedeno demantirali. No, nakon objave kako se po gradu šire lažne glasine o Covid zaraženom igraču, redakciji se obratilo nekoliko sudionika odnosno pratitelja turnira koji su kazali kako to ipak nisu glasine nego točne informacije koje organizatori očito zataškavaju.

„Svaki dan sam tamo i mladić koji je zaražen Covidom-19 igrao je utakmicu 30. lipnja. Svaki dan smo dolje, družimo se i tu utakmicu smo gledali jer su igrale dvije ekipe koje su među najjačima na turniru. Taj igrač je igrao nekih 10-ak minuta od ukupno pola ure,“ izjavio je jedan od izvora Dubrovačkog dnevnika koji je želio ostati anoniman.

Sudionici turnira: Nije znao da je zaražen, svi su se rukovali s njim

Isto tvrdi i još nekoliko sudionika turnira koji su kazali kako su se igrači nakon utakmice rukovali, pa i sa zaraženim mladićem. Osim toga, još jedan neslužbeni izvor tvrdi kako nije siguran da je mladić igrao utakmicu, ali kako je siguran  u to da se družio na turnirima dok je bio pozitivan na Covid.

No, ne radi se tu nužno o neodgovornosti mladića. Naime, igrač spada među Dubrovčane koji se vode kao zaraženi na svadbi u Zagrebu koja se održala 26. lipnja. Kako neslužbeno doznajemo, igrač se nije odmah vraćao za Dubrovnik, no pri povratku se, kako tvrdi dio sudionika turnira za Dubrovački dnevnik, družio na turniru, a dio njih tvrdi i igrao utakmicu 30. lipnja. Tada navodno nije imao simptome te nije mogao znati kako je zaražen koronavirusom.

'Zvat ću policiju, nemam broj od rođaka kojemu pomažem oko turnira!'

 Dubrovački dnevnik kontaktirao je organizatore. Dobili smo kontakt muškarca za kojeg nam je rečeno kako je odgovorna osoba kod organizacije turnira. Na pristojno pitanje o tome je li zaraženi igrač igrao utakmicu 30. lipnja, on je zaprijetio kako će pozvati policiju da ga novinari maltretiraju. Novinarki je odgovorio, ako ima dojavu o nepravilnostima, 'da to prijavi policiji', a ne da se 'ona bavi time jer nema o čemu drugome pisati', na što mu je odgovoreno kako je posao novinara pisati, upozoravati na nepravilnosti i provjeriti informacije s kojima raspolažemo, a koje mogu potvrditi ili demantirati. 

Nakon toga je kazao kako on nije ni predsjednik ni organizator nego je to njegov rođak kojemu on pomaže oko turnira. Na pristojno pitanje o tome može li nam onda dati kontakt organizatora i uputiti nas na njega, on je kazao kako nema kontakt, premda se radi o osobi s kojom je u krvnom srodstvu i kojoj pomaže oko turnira.

Nakon svega tri minute, muškarac je nazvao natrag, kazao kako se čuo s rođakom (čiji broj, kako je kazao, nema) i kako će ostaviti kontakt. Dodao je i kako 'moli da se njegovo ime ne povlači nigdje jer nije organizator'. Inače, radi se o imenu dobro poznatom u malonogometnim krugovima, a jučer je dao izjavu za Dubrovački dnevnik ispred organizatora.

Gvozden: Igrač kojeg spominjete nije igrao

Dubrovački dnevnik kontaktirao je potom organizatora Radu Gvozdena koji je pristojno odgovorio na pitanja i demantirao navode sudionika turnira koji su razgovarali s reakcijom.

„Igrač kojeg spominjete nije igrao 30. lipnja. Moram podsjetiti i kako je zbog smrti gospara Siniše Bačića turnir stopiran na nekoliko dana. Ne znam tko vam je dao te informacije, ali one nisu točne,“ izjavio je Gvozden.

Vrijedi spomenuti kako je turnir zbog tragedije prekinut 24. lipnja te je ponovno nastavljen 28. lipnja, a kako se sporna utakmica odigrala 30. lipnja.

'Nepismeni ste pa ne možete naći popis'. A popisa nigdje

Kako je više sudionika turnira za Dubrovački dnevnik potvrdilo kako je igrač odigrao dio utakmice dok je bio pozitivan na Covid, a organizator s druge strane demantirao navode, premda nije dostavljen nijedan dokaz za takvo što, Dubrovački dnevnik je zatražio popis momčadi koja je igrala 30. lipnja.

Javio se voditelj turnira Ivo Pavlić koji je na pristojno pitanje može li nam dostaviti listu igrača koja je igrala 30. lipnja za spornu ekipu kazao kako je 'popis dostupan na stranici', no kako ga 'novinarka ne može naći jer je nepismena'. Inače, na njihovoj su stranici objavljeni raspored utakmica i rezultati, ali ne i imena igrača.

Također, zaprijetio je i kako će 'pozvati policiju jer smo jučer objavili laži', mada je Dubrovački dnevnik jučer objavio kako turnir u Čokolinu nije nikakvo korona-žarište, kako se gradom šire dezinformacije i objavili reakciju organizatora.

Naposljetku je pitao zašto bi on nama dostavio popis s igračima koji su igrali za spornu ekipu, a kada mu je rečeno kako mu je to dužnost jer je u pitanju viši javni interes, Pavlić ga je izdiktirao. Među imenima nalazi se i ime Covid pozitivnog igrača, a Pavlić je naglasio kako se radi o popisu koji se sastavlja prilikom prikupljanja prijava i kako to ne znači nužno da je taj igrač i igrao utakmicu. Popis s igračima koji su igrali utakmicu 30. lipnja u Čokolinu nije nam dostavljen.

Lakić: Testirali smo više osoba, pozitivni su teoretski mogli nekoga prije zaraziti

 

Dubrovački dnevnik je upitao Stožer civilne zaštite DNŽ u kojem trenutku je igraču određena samoizolacija, uz naznaku kako se radi o informaciji od javnog interesa. Iz Stožera su odgovorili kako takve osobne podatke ne mogu odavati te nas uputio na Zavod za javno zdravstvo DNŽ.

Ravnatelj Zavoda dr. Mato Lakić kazao je kako su osobe koje su se zarazile na svadbi u Zagrebu, a dovode se u vezu s turnirom u Čokolinu, testirane krajem prošlog tjedna. Prema proceduri, kontakti osoba koje nemaju simptome, a one su kazale kako ih nemaju, obrađuju se dva dana nakon pozitivnog testa, što je napravljeno.

„Teoretski postoji mogućnost da su nekoga prije zarazili, no kontakti su obrađeni,“ izjavio je Lakić.

Što je sporno?

Nakon što je više izvora i sudionika turnira za Dubrovački dnevnik kazalo kako je igrač viđen na turniru, na organizatorima je svakako da glasine demantiraju uz dokaz. A taj dokaz Dubrovački dnevnik nije primio.

Ostaje samo za vjerovati organizatorima 'na riječ', što je zbog nedostavljanja traženih informacija i načina njihove komunikacije, pa i prijetnji jer im se postavljaju najnormalnija pitanja, sad već prilično teško, ali i zbog većeg dijela sudionika turnira koji tvrde kako je Covid pozitivan igrač igrao utakmicu 30. lipnja.

Ako je to točno, pitanje je zašto se turnir još uvijek održava s obzirom na to kako ne predstavlja samo sportsko natjecanje nego i mjesto na kojem se igrači druže međusobno, ali i sa širom publikom koja ih prati.

Komentiraj članak

Komentari