NAKON DVIJE GODINE

Sjeverna i Južna Koreja ponovno uspostavile telefonsku liniju

Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje počeli su u nedjelju u pograničnom gradiću Panmunjomu radni sastanak, što je prvi njihov službeni kontakt u posljednje dvije godine.

Prvi dio susreta održan je tijekom jutra a na njemu se razgovaralo o pripremi ministarskog sastanka koji bi trebao biti održan iduće srijede. Južnokorejske vlasti ranije su najavile kako će tražiti da se taj sastanak održi u Seulu.

'Dosadašnji razgovori su obavljeni bez primjedbi', izjavio je glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja Kim Hyung-suk. On je rekao da su dvije strane razmijenila mišljenja o protokolu, lokaciji, dnevnom redu sastanka i veličini izaslanstava koja će se sastati u srijedu te je dodao da će se razgovori nastaviti poslijepodne.

Zadnji radni sastanak dviju zemalja održan je u veljači 2011., a posljednji ministarski 2007. U četvrtak je Sjever napravio prvi korak predloživši prvi put nakon nekoliko godina službene pregovore o određenim spornim trgovinskim i humanitarnim pitanjima. U petak je Sjeverna Koreja ponovno uspostavila telefonsku liniju s Južnom Korejom, koja je prekinuta u ožujku.Komentiraj članak

Komentari