ALARMANTNO STANJE

SJEVERNA KOREJA IZVELA NAJVEĆI NUKLEARNI TEST DOSAD: ‘Eksplozija je bila jača od bombe bačene na Hirošimu!’

Seizmička aktivnost zabilježena je u petak na području Sjeverne Koreje u kojemu ta izolirana komunistička zemlja obavlja testiranja nuklearnog oružja, te se vjeruje da je Pjongjang izvršio svoj peti nuklearni pokus, objavili su svjetski mediji.

Američke, europske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u 3 sata po GMT-u na razini površine zemlje. Kineski centar za potrese objavio je kako se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Južnokorejski dužnosnik je rekao da vjeruje kako je riječ o atomskom pokusu, te dodao da je sazvana sjednica južnokorejskog vijeća nacionalne sigurnosti, objavila je agencija Yonhap.

Japanski avioni mjere zračenje

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da se sjevernokorejski nuklearni pokusi ne mogu tolerirati. Japansko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je formalan prosvjed Pjongjangu, a vojska je poslala dva zrakoplova da izmjere radijaciju, prenosi Reuters.

Agencija Yonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 sugerira da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodne studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata.

‘Ovo nije sretan dan’

“To je najsnažniji pokus Sjeverne Koreje, 20-30 kilotona, najmanje. Ovo nije sretan dan. Važno je da im je ovo već peti pokus, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim pokusima. Oni više nisu zaostala zemlja”, rekao je Lewis.

Američko nacionalno vijeće sigurnosti objavilo je da je “svjesno seizmičke aktivnosti na Korejskom poluotoku u blizini mjesta na kojemu Sjeverna Koreja obavlja nuklearne pokuse”.

“Pratimo događaje i nastavljamo procjenjivati stanje u koordinaciji s našim regionalnim partnerima”, objavilo je Vijeće, prenosi net.hr

Sankcije bez koristi

Posljednjih dana satelitske snimke pokazale su pojačanu aktivnost na sjevernokorejskom lokalitetu za podzemne nuklearne pokuse Punggyeri, gdje su obavljena sva sjevernokorejska nuklearna testiranja od prvog pokusa 2006.

Napetosti su pojačane od siječnja, kad je Pjongjang obavio svoj četvrti nuklearni pokus, što je natjeralo Vijeće sigurnosti UN-a na jačanje međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Vijeće je ponovno osudilo Sjevernu Koreju u utorak, dan nakon što je u Japansko more ispalila tri balistička projektila, u vrijeme održavanja samita G20 u kineskom gradu Hangzhouu.

Komentiraj članak

Komentari