Dubrovnik

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Sulejman Muratović i Antonija Roszehagy Nikolić dobitnici županijske nagrade za životno djelo! /FOTO/

Na našem portalu mogli ste uživo u tekstualnom obliku pratiti Petu sjednicu Županijske skupštine. Podsjetite se o čemu se raspravljalo i tko su dobitnici nagrada za životno djelo.

13:33:47- Nakon pauze jednoglasnom odlukom svih nazočnih vijećnika Skuptšine Dubrovačko-neretvanske županije dodijeljene su županijske nagrade za životno djelo. Nagradu za životno djelo u obliku diplome i novčane nagrade u iznosu od 20 tisuća kuna dobio je Sulejman Muratović. U istom iznosu nagradu za životno djelo dobila je Antonija Roszahegy Nikolić.
Eskadrili transportnih helikoptera 93.zrakoplovne baze HRZ i PZO iz Divulja otišla je nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju iz reda društava, ustanova, udruga i pravnih osoba. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko- neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju u obliku plakete dodjeljuje se udruzi Eko- omblići iz Dubrovnika.

13:12:24 - Nina Skurić,
pročelnica Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj obrazložila je Prijedlog programa za sufinanciranje udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata. Njezin prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

13:05:49- Valentin Dujmović je ukazao na nedostatak rješenja problema otrovnog otpada -
Nedostaju nam rokovi izvršenja, nabava kontejnera kao i projekcija potrebnih sredstava. Što ćemo napraviti u vezi toga? Ako su kašnjenja opravdana, zašto sredstva nismo preusmjerili na način da smanjimo količine koje se odlažu na deponij? Problem izgradnje Centra je odlična tema za tematsku sjednicu.

13:00:46- Vijećnik Davor Penić -
Priprema se vrlo skupi projekt. U rješenju tog projekta naša Županija trebala bi biti avangardna na razini države.

12:47:03-
U tijeku je rasprava o Izvješću plana gospodarenja otpadom u Županiji. Uvodno ga je izložila pročelnica Dijana Tomašević Rakić.

12:20:31-  Župan Dobroslavić
:  Županija podržava iskorištavanje nafte i plina iz podmorja Jadrana uz uvjet izbjegavanja lošeg utjecanja na okoliš. Na sljedećoj Skupštini pripremit ćemo materijal o tom problemu kako bi se orgaizirala tematska sjednica na koju namjerava pozvati i predstavnike Vlade RH i upoznati ih o pravilnom režimu s Crnom Gorom.

12:10:53 - Frano Matušić -
Vlada RH u kontekstu crpljenja nafte iz podmorja oko Prevlake je neaktivna na rješenju razgraničenja.

11:46:01 -
Županija se od početka protivi ukidanju ove linije, Taj dio pruge je jedino što imao od željeznice u Županiji i ukidanje se nije smjelo dogoditi. Možda nije rentabilna, ali izgleda da  da ni autocesta nije isplativa, ni most. Treba vratiti tu vezu.

11:44:06 - Šendo-
Sramota je da se ukidaju vlakovi koji su preživjeli tri rata, vlasti i vladare. Vlak iz Zagreba ide do Čapljine i ne spušta se dolje. Kakva je to prometna strategija. Kad se iseljavala Hercegovina 76, ukidala se pruga. Isti su šabloni, vremena su druga. Nameće se da Cargo ne moće servisirati Luku Ploče, ukida se putnički prijevoz, teretni prijevoz, radi li Županija išta po tom pitanju?

11:43:21 - Hep je bio pristao na premještanje trafostanice, i napravio izračun troškova, oko 20 milijuna kuna, Mi stojimo iza građana koji žele minjenjati lokaciju, ali treba napraviti još neke korake
11:42:55- Scipioni - Svojedobno ste kao župan razgovarali o trafostanici u Pločama. Grad Ploče se oštro protivi izgradnji na potojećoj lokaciji, život je iznad svake investicije. I što će te poduzeti da pomognete Pločama u ovoj situaciji?

11:39:15 -
Razgovarali smo o otm problemu i u ovom sazivu. Dogovor je bio postignut sa nadležnim ministarstvom, kako bi se izbjegao granični prijelaz na Neumu za robe koje to zahtijevaju. Radi toga je bilo nužno popraviti Pelješku cestu. Od toga je napravljen popravak jedne dionice i urgirati ćemo da se cesta završi.

11:32:02 - Cebalo-
Ministar Dončić je prije dvije godine dao konkretan plan uređenja Pelješke ceste, zanima me što je s ostvarenjem tog plana?

11:30:00 - Župan odgovara-
Često pričamo o otocima, jer su oni zakinuti u odnosu na ostatak domovine, pa razumijem vaše pitanje. Mi trajno brinemo o statusu otoka, kontinuirano komuniciramo s Vladom i Jadrolinijom. Zauzimat ćemo se za što bolji položaj otoka i nadamo se da će Vlada imati razumijevanja.

11:26:57 - Vicko Ivančević -
Što je sa životom na otocima? Zašto otočka djeca ne mogu imati popust na Jadrolinijine usluge? Može li Županija nešto napraviti po tom pitanju obzirom da je na otocima sve manje stanovnika?

11:24:09 -  Župan Dobroslavić
odgovara: Svaki zhvat u prostoru mora ispuniti temeljne pretpostavke, da je u prostornom planu i da ne utječe loše na okoliš. Investicija koja ima negativnu ocjenu utjecaja na okoliš ne može biti realizirana.

11:22:49 -  Lovrinčević postavlja pitanje:
Vjetroelektrana u Orebiću je predmet prijepora. Investitor kupuje zemlju, a studija utjecaja na okoliš je negativna. Hoće li projekt biti realiziran unatoč negativnoj ocjeni, ili će se maknuti iz prostornog plana.

11:11:27-
Dnevni red usvojen, usvaja se zapisnik.

11:09:41
- Počela je prozivka vijećnika.

Nikša Grljević/Marija Njavro

Komentiraj članak

Komentari