KVALIFIKACIJE SKOKA U VIS

SJAJAN POVRATAK BLANKE VLAŠIĆ: Hrvatska rekorderka bez pogreške izborila finale!

Dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić (32) po treći je put u karijeri izborila finale Olimpijskih igara.

Splićanka je kvalifikacije u Rio de Janeiru odradila bez pogreške. Preskočila je normu od 1,94 metra i plasirala se u finale koje je na rasporedu u noći sa subote na nedjelju po našem vremenu (1.30 sati), piše Net.hr.

Srebro iz Pekinga

Zbog još jedne operacije Ahilove tetive kojoj je podvrgnuta početkom ove godine Blanka ovoga ljeta uopće nije skakala na natjecanjima. Nitko stoga sa sigurnošću nije mogao reći u kakvom je stanju i formi, ali sudeći prema njezinom kvalifikacijskom nastupu, u subotnjem će biti među kandidatkinjama za medalju.

Blanka je propustila početnu visinu od 1,80 metara, a onda je do kraja svaki put preskakala letvicu iz prvog pokušaja. Krenula je na 1,85, pa uspješno nastavila i preko 1,89, 1,92 i napokon 1,94 metra.

Vlašić je prvi put na Olimpijskim igrama nastupila u Sydneyju 2000. godine kada se nije plasirala u finale. Četiri godine kasnije u Ateni je bila jedanaesta, a u Pekingu 2008. je osvojila srebro i to u trenutku najveće dominacije. No, tada se ukazala Belgijanka Tia Hellebaut koja je iz prvog pokušaja preskočila 2,05 metara što se pokazalo presudnim. Istu je visinu svladala i Blanka, ali iz drugog zaleta, što joj je na kraju bilo dovoljno ‘samo’ za srebro.

Šimić bez finala


U Londonu Blanke nije bilo zbog već spomenutih problema s Ahilovim tetivama s kojima se bori posljednjih godina. Rio je nova prilika za medalju, možda i za toliko željeno zlato.

U svojoj bogatoj karijeri Vlašić je dva puta osvajala naslov svjetske prvakinje (Osaka 2007., Berlin 2009.), ima i dva naslova svjetske doprvakinje (Daegu 2011., Peking 2015.), a vlasnica je i drugog najboljeg rezultata svih vremena s preskočenih 2,08 metara, što je samo centimetar slabije od svjetskog rekorda Bugarke Stefke Kostadinove.

Druga hrvatska predstavnica u kvalifikacijama, 26-godišnja Ana Šimić, nije bila uspješna. Preskočila je isprva 1,85 i 1,89 metara, ali potom triput rušila 1,92 što nije bilo dovoljno za finale.

Komentiraj članak

Komentari