Doktore pomagaj

Savjeti dr. Oza za sretan brak: Seks barem dva puta na tjedan

Ljubav ne blijedi: Preuzimanje inicijative, prihvaćanje promjena, ali prije svega održavanje poštovanja i ljubaznosti, recept je bračnog para Oz za sretnu vezu Tajna je “zdravog” braka poštovanje i obazrivost prema partneru, ali i seks najmanje dvaput na tjedan, tvrdi američki kardiolog dr. Mehmet Oz (51).

Iako njegov brak s radijskom voditeljicom Lisom (48) nije savršen, traje već 27 godina, a za bračni uspjeh, kako tvrde supružnici, velikim je dijelom zaslužna “svježa atmosfera u spavaćoj sobi”. 

– Osim što njeguje zadovoljstvo brakom, seks čuva zdravlje i dugovječnost. Istraživanja su dokazala da redovit seks, dvaput na tjedan, produljuje život tri godine – ističe dr. Oz. 

Da je puno teže oživiti iskru nakon što se jedanput ugasi, slaže se i njegova partnerica, koja savjetuje: da bliskost i intimnost učinite svakodnevnim dijelom života. Želite li da sve funkcionira onako kako biste htjeli, dodaje gospođa Oz, preuzmite “kormilo” u vlastite ruke.

– Godinama sam prigovarala suprugu da puno radi i okrivljavala ga što se dosađujem. No odjednom sam shvatila kako ne mogu samo sjediti i čekati da me on usreći. Drugim riječima, želite li da bude romantičniji, budite to i sami, odnosno, potaknite paljenje ‘intimnih svjećica’ – savjetuje Lisa Oz. Baš kao ni druge, ni njihova veza nije savršena, tvrde partneri. 

– No imate li na umu da su obazrivost i suosjećanje ključni za prevladavanje i najvećih teškoća u ljubavnoj vezi, bez obzira na to koliko traje, uspjeh će uslijediti sam po sebi – objašnjava liječnik. 

Prihvaćanje promjena s osmijehom 

Kažem da sam tijekom 27 godina braka bio oženjen za tri različite žene, a da je Lisa bila udana za tri različita muškarca: studenta, kirurga i TV voditelja, kaže dr. Oz. Ljudi se tijekom života mijenjaju, a promjene, umjesto da se od njih bježi, treba prihvaćati pozitivno, zaključuje.

Poštovanje je ono što čuva ljubav

U početku je “med i mlijeko”, no poslije se lako zaborave riječi “molim” i “hvala” te smo često ljubazniji prema strancu nego prema partneru.

Fokus na pozitivno

Nalik smo na druge partnere, puno se svađamo i katkad si idemo na živce, kaže Lisa Oz. Rješenje je, savjetuje, u ključnim trenucima prisjetiti što kod partnera volite, a ne što vam smeta. 

– Iako ne volim što nismo mnogo zajedno, obožavam njegovu predanost i volju da se posveti ljudima koji ga trebaju – objašnjava.Komentiraj članak

Komentari