Crna kronika

Sarajevo u šoku: Nestao akademik Sulejman Redžić (59), policija nema nikakvih informacija

Akademik Sulejman Redžić (59), predsjednik sarajevskog Kruga 99 i profesor sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta, nestao je početkom siječnja u Sarajevu, i od tada mu se gubi svaki trag. Policija za sada nema novih informacija

Akademik Redžić se, kako pišu bh. mediji, navodno na dan nestanka, 7. siječnja, iz svog doma na Bistriku uputio u šetnju, a pretpostavlja se da je krenuo u pravcu Trebevića. Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kažu da se prof. Redžić pojavio poslednji put 28. prosinca prošle godine.

Policija Kantona Sarajevo kaže da intenzivno radi na pronalaženju nestalog akademika, no dodaje da novih informacija za sada nema. Njihovi ljudi su na terenu, prate prikupljene informacije i nadaju se najboljem, kazao je za Radiosarajevo.ba Irfan Nefić, glasnogovornik MUP Kantona Sarajevo (KS).

Taj portal doznaje da policiji ispomoć na terenu pružaju rendžeri sarajevske Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, čiji je Redžić bio aktivni suradnik.

U "Klubu spasavalaca 2000" ističu kako njihovi članovi trenutno nisu na terenu, jer se čeka konkretnija informacija od strane policije.

“Iako su prve informacije govorile da je gospodin Redžić viđen kako odlazi u pravcu Bistrika kanjonom Miljacke, pojavile su se i one da je posljednji put viđen na Bjelašnici. Jučer smo čitav dan pretraživali područje kanjona Miljacke, sve do ušća Lapišnice i do Dovlića, nažalost, neuspješno“, kaže predsjednik Kluba Pašaga Grbo.

Kako bi nastavili s potragom, čekaju da službe MUP-a, putem signala mobitela, utvrde lokaciju s koje je posljednji put stigao signal s njegovog telefona. „Nije bitno da je koristio mobitel ili pozivao, postoje načini da se lokacija mobitela utvrdi bez toga. Moguće je utvrditi lokaciju u radijusu od 50 metara gdje se nalazio njegov mobitel.“

Potragu dodatno otežava snijeg koji posljednjih dana pada u Sarajevu, no Klub spasavalaca 2000 spreman je, ukoliko "dobiju mig od MUP-a", angažovati i dežurno osoblje Olimpijskog centra Bjelašnica, koji rade na obezbjeđenju usluga, da se uključe u potragu na Bjelašnici.

„Možemo angažovati i službu za spasavanje s visina koja djeluje pri Federalnoj upravi Civilne zaštite“, zaključio je Grbo u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Akademik Redžić redoviti je profesor i šef katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje vodi i Centar za ekologiju i prirodne resurse. Dopisni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Objavio je više od 220 znanstvenih radova i na čelu je sarajevske Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99.

Komentiraj članak

Komentari