Bivši premijer

SANADER ODBACIO OPTUŽBE ZA FIMI MEDIU Donio nalaz na temelju kojeg traži stanku svakih pola sata

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media. Odlučno je odbacio sve što mu se stavlja na teret.

Ivo Sanader stigao je na sud i počeo iznositi obranu. Odvjetnik Čedo Prodanović u spis je predao nalaz vještaka da Sanader može samo 3 sata biti na raspravi. Sanader je rekao da je od petka na bolničkom liječenju zbog problema s kralježnicom. Kaže da ima bolove pri hodu i sjedenju, pa je donio nalaz da treba izbjegavati dugo stajanje i sjedenje i traži stanku nakon svakih 25 do 30 minuta, piše dnevnik.hr

''Na početku želim reći da vrlo odlučno odbacujem sve navode iz optužnice koji nisu ništa drugo nego su temeljeni na konstrukcijama'', rekao je uvodno Sanader i dodao da je progon počeo prije 10 godina. Podsjetio je da je u prvom postupku predao popis umjetnina iz kolekcije koji je važan zbog govora o nerazmjeru imovine.

Objašnjavao je kako je u njegovo vrijeme funkcionirao HDZ pa rekao da nijedna odluka nije išla na Vladu, a da je prethodno nije odobrilo Predsjedništvo stranke. Objašnjava da su na sjednicama donosili političke odluke. Podsjetio je da Nadzorni odbor kao neovisno tijelo nije nijednom našao nijedan propust ili grešku koju bi činilo Predsjedništvo.

Zaključio je da je Predsjedništvo donosilo strateške odluke, a da je glavni operativac bio glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak za kojeg je ponovio da ga spasio pred Haškim sudom.

Prošlog tjedna odgoda i kazna odvjetnicima

Prošloga je tjedna odgođen nastavak suđenja Ivi Sanaderu jer se njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović nisu pojavili na sudu.

 

 

Sutkinja je Sanaderove odvjetnike kaznila s 10.000 kuna zbog odugovlačenja suđenja.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media formalno je počelo iznova krajem siječnja.

Svi optuženi, među kojima i HDZ, u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader bi obranu trebao iznijeti danas. Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

 

Komentiraj članak

Komentari