Glavni motiv osveta

SALOON I DALJE ZATVOREN Prošlo pet godina od provale

Ovih dana kultni zagrebački noćni klub Saloon broji pet godina otkako je provaljeno u njihove prostore. Tri godine nakon provale, obitelj Srezović koja upravlja ovim prostorom od 1970. godine, vratila se u taj u međuvremenu potpuno devastiran i opljačkan prostor. Kako smo provjerili, do danas još nitko nije kazneno odgovarao za provalu, a nije gotov ni proces za naknadu milijunske štete koja je nastala devastacijom prostora i inventara kluba.

Štoviše, kako doznaje Index, Grad Zagreb koji vodi višestruki Uskokov optuženik Milan Bandić, danas Saloonu ne želi izdati dozvolu za minimalne tehničke uvjete koja je uvjet za dobivanje dozvole za rad noćnog kluba. Čini se da je glavni motiv osveta, piše Index. No krenimo redom.

U rujnu 2013. godine tvrtka Klokan, osnovana samo par mjeseci prije, nasilno je ušla u Saloon tvrdeći da ima pravovaljani ugovor za najam prostora koji su potpisali s KK Cibona, na čijem je čelu bio Ivica Lovrić, tada i danas pročelnik za sport Grada Zagreba. Vlaho i Maro Srezović tog su dana prvo mislili da se radi o provali pa su pozvali policiju. No zaštitari Klemm Securityja koji su se pojavili ispred vrata Saloona tvrdili su da imaju pravovaljani ugovor s Cibonom te sve dozvole Grada Zagreba. Policija se povukla te je tako počela devastacija i uništavanje Saloona.

Borba za otvaranje Saloona nastavlja se i danas

Taj dokument Županijski sud u Zagrebu proglasit će dvije godine kasnije - nevažećim. Srezovići su se mogli vratiti u Saloon.

"Iste papire koje sam imao i 2013. godine kada su nasilno upali u Saloon imam i danas. Samo je razlika što sada imam i pravomoćnu odluku u kojoj stoji da sam tada bio u pravu. No što mi to sada vrijedi?" upitao se Vlaho Srezović u travnju 2016. godine nakon što je ovlašteni bravar u pratnji policije, a temeljem sudske odluke, ponovno za Srezoviće otvorio vrata kluba. Prostorije i inventar bili su potpuno razoreni, nestale su i privatne stvari, a otuđene su neke drage uspomene iz kluba otvorenog 1970. godine.

No borba s Gradom Zagrebom nastavlja se i danas. Srezovići su zbog svoje loše financijske situacije, koja je prije svega uzrokovana svim ovim postupcima oko Saloona, bili prisiljen Saloon dati u zakup trećoj pravnoj osobi koja je za početak poslovanja i obavljanja ugostiteljske djelatnosti u tom prostoru trebala dobiti Rješenje o minimalnim uvjetima (RMU).

Grad Zagreb ne želi izdati rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima

"S obzirom na to da za taj isti prostor gosp. Srezović ima RMU još od 1999. godine, donošenje rješenja o nastavku poslovanja na novog zakupnika u tom istom prostoru je trebala biti samo formalnost. Međutim, kako to rješenje o RMU ponovo donosi Grad Zagreb, koji je u sporu sa Srezovićem, oni su odbili novom zakupniku odobriti novi RMU iako je od Ministarstva turizma, koje je drugostupanjsko tijelo koje rješava po žalbama u svezi RMU, prethodno dobiveno pravno mišljenje da se može uredno izdati RMU za taj poslovni prostor", objašnjava nam punomoćnik obitelji Srezović, odvjetnik Hrvoje Čipčić-Bragadin.

Kako je naglasio odvjetnik, kada je novi zakupnik odbijen i žalba dostavljena Ministarstvu turizma na odlučivanje, Ministarstvo je "promijenilo" mišljenje tvrdeći da ih njihovo ranije pravno mišljenje ničim ne obvezuje te da nema mjesta izdavanju RMU za taj objekt. Protiv te odluke Ministarstva pokrenut je upravni spor pred Upravnim sudom u Zagrebu, čija se presuda očekuje kroz tri do šest mjeseci.

Naglasimo da se bez rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima ne može obavljati ugostiteljska djelatnost.

 

"Grad Zagreb direktno je onemogućio poslovanje zakupniku, zapošljavanje novih radnika, plaćanje doprinosa, poreza i prireza na plaće te poreza i prireza na dobit ostvarenu poslovanjem, ali i prihodom od zakupa, tako da su uslijed tog iracionalnog ponašanja Grada Zagreba svi zakinuti", zaključuje odvjetnik Hrvoje Čipčić-Bragadin.

Za sada ništa ni od naknade štete

No nije to jedini spor s Gradom Zagrebom koji vode Srezovići. Još od 2004. godine vodi se postupak radi utvrđenja prava vlasništva i upisa prava vlasništva u zemljišne knjige. Taj postupak je još uvijek u tijeku.

 

Kako nam objašnjavaju Srezovići, postupak je sada u fazi dodatnog očitovanja vještaka jer je potrebno utvrditi i površinu i opseg građevne čestice kako bi se mogao provesti upis nakon presude suda, a time i parcelacija zemljišta. Grad Zagreb, iako je to bio dužan, do danas nije proveo taj postupak.

"Garaža Tuškanac tako i dalje nema uporabnu dozvolu, a nije ni upisana u zemljišne knjige. Sve je to namjerno kako se ne bi provela parcelacija koja bi nama po zakonu omogućila kupnju zemljišta ispod Saloona", objašnjava nam Vlaho Srezović koji okončanje ovog postupka koji je započeo još 2004. godine, a do danas nije bilo ni prvostupanjske presude, očekuje tek nekad sljedeće godine.

Srezovići vode rat i na trećem kolosijeku. Onaj za naknadu štete. Ni taj postupak koji se vodi na Trgovačkom sudu protiv tvrtke Klokan i Klemm Sigurnost nije pri kraju. Sada je u tijeku ponovo građevinsko i financijsko vještačenje na okolnost visine štete. Od 2016. godine do danas održana su svega tri ročišta!

Glavni motiv je osveta?

Srezovići tako protiv sebe već godinama imaju Grad Zagreb, no čini se da se iza svega krije i osobna osveta nakon što im nije uspjelo preuzimanje Saloona prije pet godina.

 

"Unatoč svemu što se dogodilo prije točno pet godina i unatoč tome što smo uspjeli dokazati da nam je napravljena šteta i velika nepravda, Grad Zagreb očigledno nas iz osvete blokira i sabotira na sve moguće načine. Pri tome oni svjesno krše zakon, a mi trpimo velike financijske gubitke. Saloon i dalje ne radi nakon što je potpuno uništen", uvjeren je Vlaho Srezović.

Budućnost Saloona na kraju ovisi prije svega o dobroj volji gradskih vlasti, tvrdi Maro Srezović koji poziva gradske vlasti da sjednu za stol.

"Budućnost Saloona ovisi o dobroj volji gradskih vladara da konačno sjednemo za stol i razgovaramo kao civilizirani i obrazovani ljudi. Niti jedan problem nije nerješiv, a može se sve riješiti na obostrano zadovoljstvo. Tako da Zagreb ima kultni klub s bogatom poviješću, što se može vidjeti iz monografije Saloona, te da bude turistička atrakcija poput Hard Rocka u SAD-u. Otvorimo radna mjesta i zakopajmo sve ratne sjekire", kaže Maro Srezović na kraju.

Komentiraj članak

Komentari