Futuristička tehnologija

S pilulom sreće do manje preljuba

Znanstvenici u farmaceutskoj industriji rade na principu mijenjanja ljudskog ponašanja, a primjena im je široka, tako ih žena može dati nevjernom mužu te na taj način smanjiti njegovu potrebu za preljubom.

Futuristička tehnologija u obliku pilule koja može izliječiti brojne probleme nije više samo znanstvena fantastika, tvrdi neurolog  i autor knjige The Compass Of Pleasure, dr. David J. Linden.
Njegov dugogodišnji rad posvećen je istraživanju utjecaja kemijskih supstanci na mozak i načina na koji one mogu mijenjati ljudsko ponašanje. Ti lijekovi su vrsta psihofarmatika, a koristit će se za povećanje želje za vježbom, ali i odricanjem od poroka poput cigareta, alkohola i nezdrave hrane.

Kritičari rada dr. Lindena tvrde kako takve "čarobne pilule" mogu imati brojne nuspojave poput ometanja prirodnih procesa organizma, a istovremeno bi mogle postati opasno oružje kriminalaca i terorista, jer imaju efekt "ispiranja mozga" na način da aktiviraju centre za užitak.

Dr. Linden smatra kako bi inovativni psihofarmatici mogli imati toliko široku primjenu da je to ljudima nezamislivo. Djelovanje lijeka temelji se na tzv. hormonu sreće, oksitocinu, ali i drugim tajnim kemijskim sastojcima.

Komentiraj članak

Komentari