Prodaja državne imovine

RUSI NA DUBROVAČKOM TRŽIŠTU: Hotele Maestral preuzima ruska Avenue grupa?

Glasine o tome da su među zainteresiranima i Karisma te LRH pokazale su se neutemeljenima.

Za kupnju dionica dviju hotelskih kuća u većinskom vlasništvu države, Imperial Rab i dubrovačke Hotele Maestral, neobvezujuće ponude predalo je ukupno 25 domaćih i stranih investitora, objavio je u utorak Državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Prema običaju, ne navode imena investitora, no sasvim je izvjesno da su među njima ruska Avenue grupa, koja je upravo u postupku ulaska u Kupare, a zanima ih i Maestral, te Valamar Riviera, koja je već ranije iskazala interes za Rab, no na posljednjem je natječaju odustala zbog previsoke cijene.  Investitori s kojima smo razgovarali ne žele komentirati aktualne natječaje i u iščekivanju su natječaja za predaju obvezujućih ponuda, odnosno uvjeta za kupnju zajedno s cijenom.

Cijena će biti presudna pogotovo u slučaju Raba, kažu naši izvori, koji se ujedno nadaju da ovaj pokušaj privatizacije neće omesti izborne kombinacije koje su u tijeku. Ovo je ujedno treći pokušaj prodaje većinskih udjela u hotelskim tvrtkama koje obje posluju s dobitkom i stoga su primamljive ulagačima, no prodavatelj dosad nije uspio sastaviti uvjete prodaje koji bi ih privukli da predaju obvezujuće ponude. Zadnja cijena koju je Centar za restrukturiranje i prodaju tražio za Imperial bila je 127 milijuna kuna, dok se 68 posto udjela Maestrala prodavalo za 168 milijuna. 

U ovom krugu javnog prikupljanja neobvezujućih ponuda CERP je primio 15 pisama namjere za dubrovačke hotele, dok je za Rab interes pokazalo 10 ulagača. U CERP-u ističu da će svi ponuditelji koji su u roku dostavili pismo interesa biti pisanim putem pozvani na podnošenje obvezujućih ponuda, nakon što se donese Odluka o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda. Valamar se smatra najozbiljnijim kandidatom za ulaganje u Rab, što bi bio logičan nastavak proboja kompanije na Kvarner nakon akvizicije Hotela Baška sredinom godine.

Hoteli Imperial uklapaju se u profil Valamarova portfelja, to je relativno zdrava tvrtka koja godinama posluje s dobiti, no 127 mil. kn ipak nisu spremni platiti. Glasine o tome da su među zainteresiranima i Karisma te LRH pokazale su se neosnovanima, a Karismu ne zanimaju ni Hoteli Maestral jer su sad u projektu ulaganja nedavno kupljenog Plata. Za Maestral su ozbiljno zagrijani Rusi, kako je to nedavno potvrdio i predstavnik investitora Ivan Paladina.

Komentiraj članak

Komentari