Savjeti

Riješite se bolova u leđima

Gotovo osam od deset osoba pati od bolova u leđima u određenom periodu svog života. Žene su sklonije problemima s leđima, ponajviše zbog toga što nose teške torbice, prolaze kroz trudnoću, a zatim nose djecu. No, svakako postoje načini kako ćete olakšati sebi i riješiti se bolova koji vam onemogućavaju normalno funkcioniranje.

Jedite zeleno povrće

Pretpostavljamo da znate da je kalcij ključan za jake kosti, ali su japanski naučnici utvrdili da je za jake kosti veoma bitan i vitamin K. Taj vitamin možete naći u brokuli, špinatu i ostalom zelenom povrću. Stoga u svoju prehranu unesite što više povrća.

Ne nosite preteške torbe

Ukoliko je vaša torba teža od 10 posto vaše ukupne težine, onda odmah izbacite neke stvari iz nje. Naravno, veoma je bitno i kako nosite torbu. Stručnjaci savjetuju da težinu rasporedite na oba ramena.

Vaš krevet mora biti udoban

Tvrđi krevet ipak nije tako dobar za vaša leđa. Naime, nedavna studija je pokazala da osobe koje spavaju na mekšem krevetu imaju manje problema s leđima. Također, nemojte spavati na previsokim jastucima. Položaj vaše glave mora biti u ravnini s vašom kičmom. Ukoliko spavate na leđima ne spuštajte bradu previše k grudima, a ako spavate na strani ne biste trebali savijati ramena.

Ojačajte trbušne mišiće

Da biste spriječili bol u leđima veoma je bitno imati jake trbušne mišiće. Stoga, najmanje dva ili tri puta tjedno radite trbušnjake.

Ispravno držanje

Ukoliko za radnim stolom provodite osam ili više sati, posve je normalno da patite od bolova u leđima. No, kako biste umanjili ili potpuno spriječili bol veoma je bitno ispravno sjedati.

Komentiraj članak

Komentari