Umjetnost

Riješen misterij djevojke iz Prijedora koja danima stoji i šuti na gradskom trgu

Jelena Topić (29), djevojka koja je mjesec dana stajala u centru Prijedora i šutjela, studenica je Akademije umjetnosti i ima diplomu Ekonomskog fakulteta. Pretpostavlja se da je njen mali performans ili diplomski rad ili prosvjed zbog nezaposlenosti, piše "Telegraf.rs".

Topićeva već mjesec dana izaziva pažnju medija i javnosti stojeći i šuteći nepomično na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru od 10 do 13 sati svaki dan. Jučer se nije pojavila na svom postolju i postavlja se pitanje je li ispunila svoj cilj?! Na mjestu gdje je Jelena svaki dan šutila stajala je samo njena kutija, natpis humanitarnog broja 1413 za pomoć bolesnom dječaku Igoru i krede s kojima je već nekoliko sugrađana ispisalo svoja imena na pločniku.

Jelena je apsolvent na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, odsjek filmska i TV režija. Upisala je prvo Ekonomski fakultet i na drugoj godini shvatila da to nije za nju, ali ga je ipak završila. Kada je diplomirala, natjecala se na Akademiji umjetnosti i bila je primljena kao treća na prijemnom. Bila je i asistent režije na predstavi “Ženidba i udadba” Narodnog pozorišta Republike Srpske i samostalno je režirala predstavu “Opšta bolnica”.

Radila je i kratke igrane i dokumentarne filmove, a svake godine je i jedan od organizatora festivala studentskog filma “Dukafest”. Na drugoj godini studija je uradila dokumentarac o domaćoj žestici “Rakiola vera”, o ispijanju rakije i veselje uz nju. U jednom intervjuu je izjavila kako se sve više pronalazi u snimanju dokumentarnih filmova i da je to privlači.

Ostalo joj je da snimi još diplomski film, a pretpostavlja se da je njen jednomjesečni prosvjed razlog prikupljanja materijala za isti. Priča se da je Jelena svo vrijeme imala diktafon kod sebe, kako bi snimila komentare prolaznika, kao i da su prijatelji bili stalno oko nje, da su je snimali kamerom i fotografirali. Sve bi to trebalo biti u njenom novom dokumentarcu.

Inače, Jelena je svoj nastup prijavila policiji kako je ne bi uznemiravali i sklanjali sa trga u Prijedoru. Prije nekoliko dana došlo je i do incidenta kada je jedna žena pokušala da je nasilno skine sa postolja. Prije tog događaja je promijenila strategiju, nakon konstantnog slikanja prolaznika, uzela je foto-aparat i kameru u svoje ruke kako bi snimala ponašanja ljudi.

Jelena Topić je očigledno sakupila sav potreban materijal za svoj novi film i diplomski rad, a pažnju će sigurno ponovo privući kada on bude ugledao svjetlost dana.

Jelena Topić

Komentiraj članak

Komentari