GREY OWL

RESSLER IMA TVRTKU KOJA SE ZOVE SIVA SOVA Znate li tko je bio Siva Sova?

Karlo Ressler, Šeksov posinak, Plenkovićev savjetnik, pisac novog HDZ-ovog statuta i autor programa HDZ-a za europske izbore, ima tvrtku koja se zove Siva sova j.d.o.o, Index.hr.

Tvrtka je osnovana 2016. godine i prvenstveno se bavi prevođenjem, ali registrirana je i za savjetovanje u vezi s poslovanjem, izradom rukotvorina, te turističkim uslugama koje uključuju športskorekreativne ili pustolovne aktivnosti. No, čini sa da Siva sova nije aktivna kompanija, barem ako je suditi po izjavi o neaktivnosti iz 2017. godine objavljenoj u Sudskom registru. 

Osim širokog dijapazona djelatnosti, firma nove HDZ-ove uzdanice ima i znakovito ime.

Lažni identitet

Naime, Siva sova, ili Grey Owl, lažno je ime jednog od najpoznatijih boraca za očuvanje prirode u Kanadi. 
18. rujna 1888., u Hastingsu u Velikoj Britaniji, rođen je Englez Archibald Stansfeld Belaney. Impresioniran pričama o američkim domorocima, sa 17 godina je preselio u Kanadu. Tamo je preuzeo novi identitet i novo ime - Grey Owl, odnosno Siva sova. Predstavljao se kao Indijanac, a svoje pravo ime i podrijetlo držao je tajnim, govoreći traperima da je sin Škota koji je oženio pripadnicu plemena Apača. 

Oženio je djevojku iz plemena Ojibwa i naučio njihov jezik i običaje. Proslavio se očuvanjem divljeg života u Kanadi, a o svom životu napisao je i nekoliko knjiga. U svojoj prvoj knjizi, objavljenoj 1931., predstavljao se kao potomak Škota i Indijanke iz plemena Apača iz New Mexica. Tvrdio je da je rođen negdje u blizini Rio Grandea. Nigdje nije spominjao svoj pravi identitet.

Tek nakon njegove smrti od upale pluća u travnju 1938., njegova prva supruga je otkrila tko je zapravo bio Siva sova, piše BBC.O njemu je 1999. snimljen i film, s Pierceom Brosnanom u glavnoj ulozi.
Još jedna Sova

Karlo Ressler svoj politički uspon može zahvaliti Vladimiru Šeksu, koji je oženio njegovu majku Anicu Ressler, gastroenterologinju s Rebra. Prije titule premijerovog savjetnika, Ressler je postao Plenkovićev asistent kada je aktualni premijer bio zastupnik u Europskom parlamentu. Tamo ga je ubacio Šeks, zajedno s grupicom tzv. zlatne mladeži. 

Prije nego što je postao Plenkovićev asistent, odradio je praksu u odvjetničkom uredu Ljerke Šeparović, supruge Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suca i Šeksovog kuma. 

Očuh Karla Resslera, Vladimir Šeks, u prethodnom režimu je navodno bio suradnik jugoslavenskih tajnih službi koji se služio s nekoliko kodnih imena. Jedno od njih bilo je Sova.

Slogan Plenkovićeva HDZ-a, čiji istaknuti član je je i Siva sova Ressler glasi - "Vjerodostojno".

Komentiraj članak

Komentari