REPUBLIKA SRPSKA OSNIVA VOJSKU? Pokrenuli su paramilitarnu jedinicu zbog koje je Sarajevo na iglama

U Republici Srpskoj (RS) osnovana je Žandarmerija u čiji sastav je ušla nekadašnja Jedinica za podršku tamošnjeg Ministarstva unutarnjih poslova. U stvari, jedinici je samo promijenjen naziv jer bi, smatraju analitičari, naziv Žandarmerija trebao imati više psihološki utjecaj na javnost, piše Deutsche Welle.

Kao i tijekom nedavnog pokušaja izmjena Zakona o policiji RS, gdje se predviđalo uvođenje rezervnog sastava policije, od čega se odustalo zbog pritiska međunarodne zajednice, ni Žandarmerija nije dobro dočekana u nesrpskom političkom korpusu. Potpredsjednik RS, Ramiz Salkić (SDA) smatra da je Žandarmerija opasnija od rezervnog sastava i da će služiti za zaštitu i podršku u realizaciji određenih političkih ciljeva.

“Jedinica koja je dobro opremljena, obučenija i uvježbana, iako brojčano puno manja, može biti puno opasnija, ako se sistem zloupotrijebi protiv neke ciljne grupe. Zbog toga je Žandarmerija kao formacija opasnija od rezervnog sastava policije RS i njezino formiranje pokazuje da vlast u tom entitetu ne odustaje od uspostavljanja oružanih formacija kao pandana drugim oružanim formacijama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Salkić za Deutsche Welle.

U Vladi Republike Srpske ne vide ikakav problem u osnivanju Žandarmerije.

“Ova jedinica nije napravljena da ratuje protiv bilo koga, ona treba štititi sigurnost RS, sigurnost svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Svi koji žive u RS štitit će naša Specijalna antiteroristička jedinica i jedinica Žandarmerija, koje imaju svoje baze širom Republike Srpske. To je jedni cilj, da branimo sve naše vrijednosti u RS”, kazao je ministar unutarnjih poslova RS, Dragan Lukač.

Bolje da se bave ekonomijom nego militarizacijom

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH, Denis Hadžović kaže da je samo formiranje Žandarmerije pokušaj jačanja taština i vraćanja samopouzdanja, ali i skretanje pozornosti s političkog gubitka u priči o rezervnom sastavu. Treba, kaže, vremena da se vidi na koji način će jedinica djelovati.

“Ono što malo zabrinjava i što je diglo tenzije, da je semantički gledano Žandarmerija vojno-policijska jedinica i pomalo podsjeća na neke paramilitarne jedinice tijekom prošlog rata. Tako da je s te strane možda više aktualizirano pitanje uspostave te jedinice”, kaže Hadžović ističući da ne treba to promatrati u negativnom kontekstu ako će u praksi biti od koristi za sigurnost građana.

Međunarodni predstavnici u BiH, zbog čijih reakcija je zaustavljeno formiranje rezervnog sastava, stava su da bi se vlasti u RS trebale fokusirati na profesionalnost, odgovornost i suradnju policije RS s drugim agencijama s provođenjen zakona u BiH, umjesto što teže dodatno militarizirati policiju Republike Srpske.

Iz veleposlanstva SAD-a u BiH poručili su kako će pažljivo pratiti rad Žandarmerije, ali i svih drugih novih policijskih struktura.

U Sarajevu kažu da će ‘adekvatno odgovoriti’

Parlament Federacije ranije je razmatrao odgovor na formiranje rezervnog sastava policije u RS i tada je zaključeno kako postoje kapaciteti kada je riječ o broju policijskih službenika i naoružavanju u FBiH. Ipak, piše Deutsche Welle, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara (SDA) kaže da se ovdje radi o prikupljanju jeftinih političkih bodova nakon što je propao plan za formiranje rezervnog sastava.

“Mi ćemo uvijek imati odgovor na sve što se događa u RS, jer želim održati balans policijskih struktura. Ponavljam da bi bilo dobro da se natječemo u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Bilo koje zveckanje oružjem neće nikome dobro donijeti”, kaže Čampara navodeći da će Federacija odgovoriti ako bude formiran i rezervni sastav.

No, sudeći po izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, formiranje rezervnog sastava MUP-a RS samo je odgođeno.

“Nismo odustali od toga. Mi ćemo čekati tu priliku da se formira rezervni sastav jer se to pokazalo kao najbolji način da se obrani i čuva teritorij. Sve što se događa u RS odmah naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice, a da ne uđu u bit stvari. To nije ni izvan Ustava ni izvan Daytona”, kaže Dodik.

Komentiraj članak

Komentari